al contingut a la navegació Informació de contacte

Ruta de les cigonyes a Bellpuig

Descobreix i gaudeix de les cigonyes des de la mirada d’un Infant

silueta cigonya bo.jpgL’alumnat i professorat d’educació infantil del col·legi Vedruna de Bellpuig arran de l’interès per les cigonyes que van mostrar els infants del centre en una visita a l’Estany d’Ivars, van engegar un projecte educatiu sobre les cigonyes a la Vila de Bellpuig durant els cursos 2019-2020 i 2020-2021.

Aquest projecte ens ha permès crear una ruta turística pel municipi de Bellpuig que posa de relleu i permet la observació d’aquesta au a la nostra Vila.

Els nens i nenes del Col·legi Vedruna a més ens faciliten informació força rellevant sobre aquests animals que formen part del paisatge rural de les terres de Ponent.

Sabíeu que....

Les cigonyes són ovípares és a dir que neixen d’un ou. Una parella pon de 2 a 6 ous que s’incuben uns 35 dies i és curiós com cada any tornen al mateix niu per reproduir-se.

Fan el niu amb fang, branques d’arbre, fulles, palla, plomes i roba vella i pot arribar a pesar entre 200 i 1000 kg.

El cos d’una cigonya fa més d’un metre d’alçada i amb les ales esteses pot arribar als 2 metres d’amplada, més llarg que els braços estesos d’una persona adulta.

El bec de les cigonyes mesura uns 20 cm, la mida del pam dels nostres pares i mares i a banda de per alimentar-se el fan servir per comunicar-se fent picar les dues meitats del bec entre si amb el tradicional claqueig de les cigonyes.

Les cigonyes acostumen a alimentar-se en llocs humits i les podem veure fent-ho als matins i capvespres de  primavera i estiu. Les cigonyes mengen serps, peixos petits, ratolins, cucs, granotes, insectes i crancs. Agafen el menjar amb el seu bec i l’amaguen dins del coll per portar-lo a les seves cries.

Les cigonyes dormen i descansen aixecant una pota i aguantant-se a peu coix. Quan fa fred van a llocs més càlids i viatgen molts kilòmetres, però no passen mai per sobre del mar sinó per terres d’interior. Actualment a Bellpuig podem trobar cigonyes que nien tot l’any al mateix lloc.

Des de l’Ajuntament de Bellpuig graïm a la comunitat educativa del Col·legi Vedruna la tasca feta per visibilitzar i divulgar la riquesa natural del municipi


Document de la Ruta de les cigonyes a Bellpuig

Ruta de les cigonyes desdel Google Earth

Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Bellpuig