al contingut a la navegació Informació de contacte

Mausoleu de Ramon Folch de Cardona-Anglesola

Bellpuig té la sort i el privilegi de tenir a l’església Sant Nicolau una gran joia de l’art renaixentista italià: el Mausoleu de qui fou virrei de Sicília (1507) i Nàpols (1509), Ramon de Cardona. 

 

Aquesta, és una peça única, reconeguda com a monument nacional l’any 1925 i actualment és una de les millors obres renaixentistes existents a Catalunya.

 

Ramon de Cardona-Anglesola va morir a Nàpols el dia 10 de març de 1522, a l’edat de 54 anys. El 21 de febrer d’aquell mateix any havia disposat, en el seu testament, d’ésser enterrat en el monestir de Sant Bartomeu de Bellpuig, que havia manat construir al seu càrrec amb instruccions directes i plànols portats d’Itàlia.

 

La sepultura fou encomanada per la seva esposa, Isabel de Requesens, a un dels escultors més importants de l’escultura napolitana del segle XVI, Giovanni Marigliano da Nola, que la va començar el 1523 i la va acabar el 1528.

 

Conegut també com a Giovanni da Nola (natural de Nola), era anomenat per alguns el Miquel Àngel dels Napolitans, a qui se li coneixen altres mausoleus i obres escultòriques sobretot en esglésies, places i palaus.

 

Un cop acabada l’obra, fou portada peça a peça per mar fins al port de Salou, i d’allí, en carro fins a Bellpuig. Era l’any 1530. Vuit anys després de la seva mort, les despulles de Ramon de Cardona foren inhumades i sepultades a l’església del monestir de Sant Bartomeu.


mausoleu1 (1).jpg

El 1841, després que els franciscans haguessin d’abandonar el monestir a causa de les desamortitzacions liberals, l’edifici presentava un aspecte molt deteriorat i alguns prohoms de Bellpuig van decidir traslladar el mausoleu a l’església parroquial de la vila per tal de salvaguardar-lo.

 

Aquest monument funerari és una veritable maqueta arquitectònica però d’un valor totalment escultòric. L’estructura general del monument repeteix la d’un arc de triomf, que vol significar la victòria humana sobre la feble condició mortal. L’obra presenta una disposició constructiva en què tots els elements queden justificats per si mateixos en la seva funció representativa.

 

El tema del mausoleu no és d’altre que la biografia glorificada de Ramon de Cardona, en la qual destaquen els seus principals aspectes com a home de mar, com a capità vencedor i com a cristià. L’ornamentació que l’acompanya inspirada en episodis bíblics, mitològics i de la mateixa vida de Ramon de Cardona, el converteixen en el  monument escultòric renaixentista més important del nostre país.

 

L’obra té unes mides colossals, gairebé 11 metres d’alt i 5’5 metres d’ample. Està fet en marbre blanc de Carrara (Itàlia) i la tipologia del Mausoleu és la d’una tomba adossada al mur.

En el Renaixement es creia que l’única manera de sobreviure a la desaparició terrenal es feia amb la consecució de la fama. El mausoleu plasma aquest pensament.

Més imatges del mausoleu.


mausoleu4.jpg