Els Porxos
Dins del nucli històric de Bellpuig destaca la travessia porticada que ens recorda com devia ser el Bellpuig medieval. Existeixen diferents trams porticats, construïts en diferents moments durant el segle XVI i algunes parts als segles XVII i XVIII. El primer tram i més llarg, correspon a la construcció més antiga, tardogòtica i és en aquest tram on apareixen tres mènsules o miniatures marginals pròpies del romànic i gòtic, portades segurament d’algun altre lloc.
Popularment són força conegudes ja que són profanes i burlesques i en aquest cas es coneixen amb el nom del corder nuat, el senyor del pet i l’àngel gras.
Al llarg d’aquests porxos es concentrava el mercat i del mateix encara en queden mostres com l’anella del ferro on es penjaven les balances.
A l’extrem de la plaça s’hi troben un conjunt de porxos que fan un angle de 90 graus. Es tracta d’un espai conegut com l’antiga plaça de les carnisseries . A finals del segle XIII, aquest indret quedava fora murs, davant del Portal de la Vila Closa tot i que amb l’ampliació de les muralles cap al segle XVI va quedar dins del perímetre emmurallat.
Antigament, dividint la plaça en dos carrers, hi havia l’antiga Ermita de Sant Roc que va ser enderrocada el 1936 per donar resposta al creixement urbanístic del municipi.
Cal destacar que Bellpuig era una de les 23 poblacions catalanes amb call jueu complert, amb sinagoga, cementiri, carnisseries, banys i forn propi. Es situava just en aquest carreró avall i que porta el nom de carreró del Call. Els jueus ocupaven aquesta part de la vila fins arribar a les muralles en una comunitat molt nombrosa que va desapareixer quan per Reial Decret al segle XVII són obligats a adoptar el cristianisme.
Un altre tram de porxos el trobem a l’antic carrer del Pou, avui Homenatge a la Vellesa. Aquest són els més destacats de la vila, amb la pedra molt ben escairada i picada i sense pedres aprofitades. Sobre els mateixos s’aixeca un edifici renaixentista, propi del segle XVI o inicis del XVII, era la casa del procurador o governador de la Baronia, vingut de la Generalitat.
Una mènsula sostè la llosa del balcó central i damunt la portalada hi ha la inscripció «que els vostres ulls, senyor, vetllin dia i nit sobre aquesta casa ». Actualment és de propietat privada i no és visitable.