al contingut a la navegació Informació de contacte

Fundació Perelló

La Fundació Perelló és una entitat cultural constituïda l’any 1996 amb el doble objectiu de preservar i divulgar l’obra de l’insigne escultor Jaume perelló i de fomentar les Arts Plàstiques entre els artistes catalans, amb especial atenció a l’escultura, per ser-ne la més rellevant de les prodigades per l’artista al llarg de la seva vida.

La Fundació Perelló és dirigida per un Patronat integrat pels ajuntaments de Bellpuig i Torrefarrera, el Consell Comarcal de l’Urgell, la fundació pública Institut d’Estudis Ilerdencs i diverses personalitats del món de la cultura i del cercle intel·lectual de l’escultor.

Jaume Perelló i Miró (1.927-2.015) va néixer a Torrefarrera, d’on és fill predilecte però va viure durant molts anys a Bellpuig, on se’l va fer fill adoptiu.  El professor i crític Àngel Marsà va dir d’ell que “era un creador que pujant bastides, quan calia, convertia el seu art d’escultor i pintor en realitzacions monumentals d’unes mides que sovint sobrepassen els càlculs més agosarats”.

El Sr. Perelló va estendre la seva obra per tot Europa i Amèrica. Entre les creacions més destacades cal assenyalar la talla més gran del món (9 metres d’alçària) anomenada Cristo de l’Amor, construïda expressament al Santuari del Carme a Burgos, també els retaules d’alabastre i pedra del Palau Episcopal de Lleida i l’Església de Santa Maria de Cervera, la talla lliurada a Pau VI, el retrat de Pius XII realitzat a la ciutat del Vaticà l’any 1951 i monuments com el del Mil·lenari de Catalunya de Bellpuig, de bellesa excepcional  per les seves combinacions de metall, vidre i aigua.


IMG_2669.JPG

En la seva obra hi va incorporar tècniques mai experimentades anteriorment, i  les seves escultures estan impregnades d’una espiritualitat sense precedents, per la simplicitat i senzillesa de disseny. Al llarg de la seva vida va ser guardonat en nombrosíssims països i podem trobar exposicions permanents de la seva obra a la Fox Gallery i la Gallery Building de Nova York. El govern dels Estats Units li va atorgar la residència per la llei sisena de talents internacionals.

Va ser fundador de Belles Arts de Lleida i professor i entre els reconeixements i premis aconseguits, destaquen el Primer Premi d’Art Sacre de Milà (1953) i el Primer Premi  en relleu de Buenos Aires (Argentina).

La seu de la Fundació Perelló es troba a Bellpuig i ofereix visites concertades trucant al tel. 973 320 408 o bé a través de l’oficina de turisme, tel. 973 320 536.

Més imatges del museu de la Fundació Perelló