El convent de Sant Bartomeu
El Convent de Sant Bartomeu està situat a uns 500 m del centre de Bellpuig, a l’esquerra de la carretera de Belianes. Des del convent es té una magnífica panoràmica sud de la població.
Just desprès d’ésser nomenat virrei de Sicília, Ramon de Cardona-Anglesola va fer una petició a la Santa Seu per fundar un convent a la seva vila de Bellpuig, al lloc on ja hi havia una ermita dedicada a Sant Bartomeu. Els franciscans començaren el monestir fent una petita residència, a l’actual claustre petit. L’obra important però, començà quan el virrei no es contentà amb l’austera iniciativa dels frares i va fer portar directament des d’Itàlia un projecte d’una construcció molt més gran, més noble i més artística. La butlla de Juli II, amb que autoritzà aquest projecte és del 24 de febrer de 1507. S’hi treballà ben aviat i, el 1510, ja era habitable, encara que l’obra continuà fins al 1535.
El resultat final és un edifici de planta rectangular organitzat a l’entorn de dos claustres centrals. El menor, situat prop l’entrada, és de dos pisos, d’estil gòtic, amb arcs apuntats a la planta baixa i una galeria d’arcs de mig punt al primer pis. El segon claustre, o pati de la cisterna, presenta una galeria baixa amb quatre arcs apuntats per banda, amb volta de creueria que descansa sobre contraforts desproporcionats que donen al pati. Dels contraforts broten pinacles eriçats de frondes, coronats amb floró, que defineixen el nivell de la segona galeria. Els quatre pinacles d’angle sobresurten fins a la cornisa que tancava inicialment l’alçada del pati. La tercera galeria, d’ordre toscà, amb arcs rebaixats sobre columnetes estriades i balustres, més un ràfec de gran voladís fou erigida el 1614. L’element més notable és sens dubte la segona galeria esmentada que gairebé no té precedents a Catalunya, i a propòsit de la qual s’ha parlat d’influències castellanes o portugueses, tot i que podria haver estat una obra d’un mestre de la Itàlia meridional. Les columnes helicoïdals continuen el moviment pels arcs, i els capitells, tots diferents, són esculpits amb motius vegetals, animals i figures humanes.
Al convent van anar-s’hi fent adaptacions fins a finals del segle XIX, segle que suposà la decadència del convent. L’any 1809 els francesos s’apoderaren de l’edifici durant quatre mesos, i cremaren tots les altars, orgue, cadirat del cor, portes i finestres. El mausoleu de Ramon de Cardona-Anglesola fou mutilat i el sarcòfag, violat. Desaparegué aleshores l’espasa que l’any 1510 l’almirall havia rebut de Juli II. Un cop expulsats els francesos, el convent fou ocupat pels castellans, que el transformaren en hospital militar. Els franciscans més tard tornarien a entrar i fer-hi reformes, però finalment l’any 1835 la comunitat fou exclaustrada. El convent fou desamortitzat i venut en subhasta pública. Poc abans però, les autoritats provincials ja s’havien encarregat de traslladar a l’església parroquial el sepulcre de Ramon de Cardona-Anglesola (1842).
El convent passà finalment a mans dels pares paüls i fou destinat a casa-missió i seminari menor. L’església actual fou construïda entre 1903 i 1906.
El 1969, en fer obres per a la calefacció de la parròquia Sant Nicolau, es descobrí una sitja subterrània amb plats de ceràmica antics (uns 300 de més o menys sencers i nombrosos fragments), algunes casulles i peces litúrgiques de roba, petits crucifixos i un diari del 1915. Actualment hi ha una mostra d’aquesta ceràmica al mateix convent de Sant Bartomeu. Aquest plats, catalans i aragonesos, dels segles XVI – XIX, responen al costum de no fer servir o llençar els plats utilitzats a les cases per a la unció dels malalts (es consideraven quelcom de sagrat que calia no profanar).
Per decret, el 17 de desembre de 1984, aquest convent fou declarat monument historic-artístic de caràcter nacional per la Generalitat.
Per visites guiades podeu contactar a través del telèfon 973 320 292 o per mitjà del correu bellpuig.cultura@gencat.cat
També per mitjà de l'ajuntament de Bellpuig (973 320 408) i de l'oficina de turisme oficinaturisme@bellpuig.cat
Els horaris d'obertura són de dijous a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 15 a 17.30 h. Diumenges, de 10 a 15 h.
Els mesos de juliol i agost, de dimarts a diumenge, de 10 a 13.30 h i de 15 a 18.30 h.
Més imatges del convent de Sant Bartomeu