al contingut a la navegació Informació de contacte

Morfologia urbana

El terme de Bellpuig té una extensió de 3.505 km2, i sobre el nivell del mar es troba en una mitjana de 260 a 330 m d’altitud. Les exigències del conreu de cada època i les explotacions de pedreres i graveres, les vies de comunicació i la major part de les construccions han remodelat el relleu del terme  des que el país és habitat, però sobretot des de la construcció del canal d’Urgell i des la incorporació al camp de la maquinària agrícola.

 

El sector del terme que té el relleu un xic muntanyós és el que està ocupat pel municipi, on en la seva part antiga hi ressalten tres punts més alts, els tres tossals, que han figurat des de l’avior en l’escut heràldic de la vila.

 

Avui, Bellpuig continua essent una població estratègica a mig camí entre Barcelona i Lleida, encara que ha perdut part del protagonisme que va tenir temps enrere. El creixement urbanístic que, com a la major part de les poblacions catalanes, va tenir lloc durant el segle XIX, va comportar l’enderroc de les muralles (construïdes al llarg del temps) per deixar créixer el poble. En definitiva, els nous temps i esdeveniments van demanar modernitat i Bellpuig va eixamplar els seus límits canviant la seva morfologia i tarannà. 


estacio de tren.jpg


Cal recordar que el 1.860 va arribar el tren i l’estació de ferrocarril va revitalitzar tota la zona i impulsar la creació del barri industrial de Bellpuig. A més, el 1.863 es va acabar el canal d’Urgell que va suposar un gran canvi pel municipi: fins el

1.870 la gent agafava l’aigua de la bassa que recollia l’aigua que baixava del Castell. Simultàniament, el canal permet l’arribada d’aigua de boca al poble a través de les fons que s’hi van construir.


IMG_1252 pet.jpg

A nivell agrícola, Bellpuig ha estat condicionat pel mateix canal, que rega gran part del terme municipal.  Els principals conreus són el farratge, les hortalisses, els cereals i la fruita.

 

Una llarga tradició i la disponibilitat de sòl industrial en zones ben comunicades han facilitat la implantació de molt variades indústries:  alimentació, indústries càrnies, farinera, dolços, llavors, prefabricats de formigó, foneria, manipulats de plàstics, extracció d’àrids, sistemes electrònics,...

 

Bellpuig disposa també d’un ampli ventall comercial.  La bona comunicació i relació amb les poblacions veïnes han propiciat el desenvolupament de nombrosos comerços i serveis. El dimarts es manté el tradicional mercat, i la moderna Llotja Avícola, Agrícola i Ramadera ha esdevingut un punt de referència a nivell català, estatal i internacional.


llotja petita.jpg 


Per nombre d’habitants, és la tercera vila en importància de la comarca de l’Urgell, gaudeix d’una cèntrica situació que fa de la vila el centre del sector occidental de la comarca i disposa d’una òptima xarxa de carreteres que la situen com a part activa de les principals rutes de comunicació  (autovia Barcelona-Lleida, antiga N-II i línea de ferrocarril Lleida-Manresa-Barcelona).


octubre08 137.jpg
IMG_1260. pet.jpg