Mn. Jesús Capdevila
L’Escola Municipal de Música de Bellpuig porta nom de qui Bellpuig no ha oblidat i recorda, Mn. Jesús Capdevila.
Va néixer a la vila el 1891 en el si d’una família pagesa. Després de cursar estudis primaris i Humanitats al convent dels Pares Paüls de la localitat, va ingressar al Seminari de Solsona l’any 1906.
L’any 1915 l’ordenaren prevere i fou destinat de vicari a Miralcamp on exercí de mestre. El 1920 fou destinat a Bellpuig com organista beneficiat. Des de sempre el va moure una inquietud especial per la música i en poc temps va crear el Cor Parroquial, format per infants i joves afeccionats al cant, posteriorment els Pomells de Joventut d’acció pastoral i participà també en l’organització regional “Els Eixerits”. El 1931 organitzà i dirigí a Bellpuig la Federació de Joves Cristians.
Era un sacerdot exemplar i molt sensible a les arts. Va conrear diferents modalitats: intèrpret i compositor musical, poeta i autor de teatre, estudiós i atent als moviments de la cultura popular, i amb una aptitud pintora també que va despertar durant la guerra civil quan hagué d’amagar-se a un poblet del Montseny.
La seva literatura fou prolífera. Durant el seminari escriu el poema Una Llàgrima, dedicat a un amic seminarista per la seva prematura mort i publicat a El Correo de Lérida. A partir d’aquí ja no para d’escriure Un Colom Novell (1911), Posta de Sol Tardoral (1913), Cant a Déu, Pàtria i Rei (1913), A la Primavera (1913). El 1934 guanya el primer premi en prosa als “Jocs Florals” de Lleida amb l’obra En Pep Guixons. Del 1936 en són Noces Sacerdotals i El Campanar de Bellpuig. El conjunt de la seva obra poètica és recollida en cinc quaderns manuscrits.
Mn. Jesús Capdevila premiat als Jocs Florals de Bellpuig, 1953
Cal remarcar també les seves obres teatrals, drames i comèdies: El Calvari d’Angelina, El Sabater Pegot, La Sra. del Diputat i Boires al Cor. També teatre infantil com Les Facècies d’en Falugueta i escenes catequistes.
Apassionat i observador del nostre entorn i tradicions, va enaltir la nostra cultura i enfortí el nostre patrimoni folklòric. Així trobem les populars Cançons de Collir Olives o Revetlla de Nadal amb un recull de quinze nadales comentades i harmonitzades a cant i a piano per ell mateix.
Tanmateix com Revetlla de Nadal, posà les seves notes musicals en qualsevol celebració important o tradicional: La Misa Festiva, Goig i Pregària a la Verge dels Dolors, Pasqua Florida (caramelles), Matí de Sant Joan, Himme a la Immaculada, Pregària al Sant Crist de Bellpuig, vingut de Bòrmio, Stabat, dedicat a la Banda Municipal de Bellpuig, Nostra Senyera i La Dolorososa, sardanes. Aquesta última dedicada al “Pubillatge” de la Sardana a Bellpuig el 1972.
Va morí l’1 d’agost de 1982 i el seu funeral va ser presidit per l’Excm. I Rvdm. Dr. Josep Pont i Gol, Arquebisbe de Tarragona, que concelebrà amb personalitats eclesiàstiques d’arreu del bisbat. Hi assistiren personatges importants del món de la música i el cant, de la poesia i altres arts d’arreu de Catalunya.
La família Capdevila l'any 1927. Arxiu J.C.