al contingut a la navegació Informació de contacte

Joan de Borja i Castro

(Bellpuig, 1533 – El Escorial, 1606)

Joan de Borja i Castro va ser un noble, militar, diplomàtic i home d’estat espanyol. I Conde de Mayalde i conde consort de Ficalho, Portugal.

Tercer fill de San Francesc de Borja i Aragó, IV duc de Gandía i de Leonor de Castro Mello i Meneses, va neixer accidentalment a Bellpuig, al Castell, el 1533 al trobar-se el seu pare assistint a les Corts de Monzó com a caballer major de Carles I.

Entre el 1539 i 1543 va viure amb la seva familia a Barcelona, mentre el seu pare tenia el càrrec de virrei de Catalunya i després a Gandía quan aquest va ser nombrat duc.

Entre 1550-51 va viure a Roma amb el seu pare, més tard torna a Oñate i al 1552 a Gandía.

Personatge militar i diplomàtic al servei de Felip II.

El 1576 va marxar a Praga com a embaixador d’Espanya, càrrec de va ocupar fins el 1581. Va ser en aquesta data que va publicar la seva única obra literaria coneguda “Empresas Morales” el primer tractat escrit per un espanyol sobre emblemática.


154531692_1446486924.jpg

Va morir el 3 de setembre de 1606, als 73 anys, com a conseqüència d’un accident amb la seva cadira de mans que viatjava a l’estar impedit per la gota i va caure per les escales del monestir de El Escorial.

Els llibres d’emblemes o llibres emblemàtics són una categoría particular de llibres didàctics il·lustrats impresos a Europa durant els S.XVI i XVII que contenen una sèrie d’imatges emblemàtiques amb textos explicatius.

Cada combinació consistía en una xilografía o gravat acompanyat per un o varis textos breus, destinats a inspirar als seus lectors reflexions sobre lliçons de moralitat derivades del conjunt del text i de la imatge. La imatge podía ser subjecte de nombroses interpretacions però sols mitjançant la lectura del text, el lector podía determinar el significat que volia transmetre l’autor.

Aquests tipus de llibres van aconseguir tenir una enorme popularitat en tot el continent europeu i van ser molt nombrosos a Holanda, Bélgica, Alemania i França, no tenint tant d’èxit a Gran Bretaña.

L’Ajuntament de Bellpuig va tenir l’ocasió d’adquirir una segona edició del llibre que va publicar Joan de Borja, “Emblemata Moralia”, el 1697. Un exemplar en versió llatina, escrit per aquest personatge pertanyent a la Casa Borgia que té el seu peculiar vincle amb Bellpuig per haver nascut al castell de la vila el 1.533.


Emblemata Moralia - Joan Borgia.jpgMostra més imatges