al contingut a la navegació Informació de contacte

Jaume Perelló i Miró

(Torrefarrera,1927- Bellpuig, 2015)

Jaume Perelló i Miró va néixer l’any 1927 a Torrefarrera, d’on és fill predilecte però la major part de la seva vida la va passar a Bellpuig, d’on és fill adoptiu. El professor i crític Àngel Marsà va dir d’ell que “es un creador que pujant bastides, quan cal, converteix el seu art d’escultor i pintor en realitzacions monumentals d’unes mides que sovint sobrepassen els càlculs més agosarats”.

 

L’Artista Jaume Perelló era un català universal que ha estès la seva obra per tot Europa i Amèrica. Entre les creacions més destacades cal assenyalar la talla més gran del món (9 metres d’alçària) anomenada Cristo de l’Amor, construïda expressament al Santuari del Carme a Burgos, també els retaules d’alabastre i pedra del Palau Episcopal de Lleida i l’Església de Santa Maria de Cervera, la talla lliurada a Pau VI, el retrat de Pius XII realitzat a la ciutat del Vaticà l’any 1951 i monuments com el del Mil·lenari de Catalunya de Bellpuig, de bellesa excepcional  per les seves combinacions de metall, vidre i aigua.

Va estudiar als salesians de Sarrià - on a partir de 1944 fou mestre- i a l'Escola d'Arts i Oficis de Barcelona. Cal destacar també que fou fundador de l'Escola de Belles Arts de Lleida, on exercí també de professor d'escultura.

 

En la seva obra hi va incorporar tècniques mai experimentades anteriorment, i impregnava les seves escultures d’una espiritualitat sense precedents, per la simplicitat i senzillesa de disseny. Al llarg de la seva vida va ser guardonat en nombrosíssims països i compta amb exposicions permanents a la Fox Gallery i la Gallery Building de Nova York, atorgant-li el govern dels Estats Units la residència per la llei sisena de talents internacionals.

 

Entre els reconeixements i premis aconseguits, destaquen el Primer Premi d’Art Sacre de Milà (1953) i el Primer Premi  en relleu de Buenos Aires (Argentina).

 IMG_2662.JPG

imgCalculada.jpg

 

Per encàrrec va realitzar monuments per decorar places i recintes oberts. Això l'obligà a desenvolupar un tipus d'escultura de grans dimensions per a espais públics. 

A Bellpuig tenim el monument al Mil·lenari, una obra simbòlica realitzada per l’artista en motiu de la celebració l’any 1988 del Mil·lenari de la Independència de Catalunya. D’11 metres d’altura, presenta una espectacular combinació de pedra, ferro, cristall de colors, llum i aigua.


En les seves escultures de petites dimensions o en els seus plafons de ceràmica, l'artista porta el seu estil i la seva creativitat fins a les últimes conseqüències: disseny cada cop més simple, hiperestilització, màxima delicadesa en les formes, contínua recerca en tècniques decoratives úniques al món, obres d'elevat valor crematístic.
Des de la seva creació, l'any 1996, va presidir la Fundació que porta el seu nom: Fundació Jaume Perelló, amb seu a Bellpuig i constituïda amb el doble objectiu de preservar i divulgar la seva obra i de fomentar les Arts Plàstiques a les comarques de Ponent, amb especial atenció a l’escultura, per ser-ne la més rellevant de les prodigades per l’artista al llarg de la seva vida.

La Fundació és dirigida per un Patronat, integrat fins la seva defunció, el febrer de 2015, pel propi Jaume Perelló, pels ajuntaments de Bellpuig i Torrefarrera, la Diputació de Lleida, a través de l’IEI, el Consell Comarcal de l’Urgell i diverses personalitats del món de la cultura i del cercle intel·lectual de l’escultor.

L’any 2.000, la Fundació Perelló va presentar a l’edifici de La Pedrera de Barcelona, El Premi de Belles Arts Sant Jordi dels Països Catalans, amb l’objectiu de promoure i difondre l’art, a partir del suport al treball dels artistes, en les arts tridimensionals i pictòriques.


FOTO.jpg

Aquest premi va néixer amb caràcter bianual i es presentava en les dues modalitats conjuntes. Des del 2011 que és anual, alternant les convocatòries d’Art Tridimensional i de Pintura. 

El premi té una dotació econòmica de 6.000€ i una figura de bronze feta pel propi Sr. Perelló i s’atorguen fins a cinc mencions honorífiques.


IMG_2664.JPG

ENLLAÇ A LA FUNDACIÓ PERELLÓ