al contingut a la navegació Informació de contacte

Premis Valeri Serra i Boldú de cultura popular

Introducció

Els Premis Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, són una cita anual ineludible, que se suma al prolífic panorama de premis que tenen el seu marc referencial als Països Catalans.

 

L'encert de la creació d'un premi literari d'aquestes característiques (en els seus començos adreçat, exclusivament, a la producció juvenil) i el seu posterior rellançament, amb la incorporació d'una modalitat de recerca per adults i adreçada a totes les terres de parla catalana, ha estat sempre avalat per l'esperit d'investigació i de servei d'uns escriptors vers el seu poble.

 

Des d’un estricte sentit de servei a la cultura catalana i pel seu caràcter, la recerca en la cultura popular, el Premi Valeri Serra s’ha convertit en eina imprescindible per a la recuperació i divulgació d'un patrimoni cultural que, si no fos així potser cauria en l’oblit. I és per això que, a banda de la important dotació econòmica, l'Ajuntament de Bellpuig i Publicacions de l'Abadia de Montserrat van crear la Biblioteca de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú, amb el compromís de reunir un fons bibliogràfic que, per vàlua, qualitat i rigorositat, en refermés la importància i la necessitat del Premi, i n'assegurés una cosa tan important com és la divulgació dels treballs i obres guanyadores.

 

La recuperació i divulgació de la cultura popular, és a dir, el conjunt de tradicions (musicals, artístiques i culturals), de costums, de llegendes i de dites populars dels Països Catalans ha estat la premissa d’aquest premi.

 Descarrega el tríptic


El guardó

GUARDO pet.jpg


El guardó del Premi Valeri Serra i Boldú és obra de l’artista de Bellpuig, Carles Teixidor Busto. Està fet amb resines tenyides i incrustades, polit a l’aigua. Aquesta tècnica obliga a fer cada peça individualment. 

Per dissenyar el guardó del Premi Valeri Serra i Boldú es va analitzar la seva naturalesa a partir de tres paràmetres bàsics:

El seu caràcter: premi literari, lletres, paper i tinta, recerca.

La seva temàtica: cultura popular dels països catalans, arrels i base, recuperar, conèixer, gent, identitat.

La seva trajectòria: més de 25 anys, estable, consolidat, potent.

La trajectòria del Premi justifica la forma i el pes del guardó.

L’aspecte formal el representen el color blanc, el color negre i una imatge elegant.

La seva temàtica, que és la seva personalitat, reforça la forma i hi aporta el contingut.

El guardó representa la Cultura Popular com el pilar-fonament de la cultura actual. Aquest amalgama molts d’aquells conceptes que ens identifiquen.

I mentre els conceptes siguin vigents, estan garantides tant la continuïtat com l’evolució de la cultura dels Països Catalans. 


 El premi Valeri Serra i Boldú consta de dues categories. Aquest, s’inicià en un principi com un premi per treballs d’història, però l’any 1989 el Premi es redefineix i es convoca en les categories infantil i juvenil i  l’Ajuntament de Bellpuig decideix atorgar un premi de categoria absoluta que s’edita des d’aleshores per Publicacions de l’Abadia de Monterrat i del que  cal destacar que els originals presentats, han estat, en totes les edicions, en línia de la idea del que, des de bon principi, es va planificar.

Recull 0.jpgRECULL 1pet.jpgRECULL 2 pet.jpgRECULL 3pet.jpgRECULL 4pet.jpgRECULL 5pet.jpgRECULL 6pet.jpgRECULL 7pet.jpgRECULL 8.jpgRecull09 Coberta.jpgabsoluta.jpg