al contingut a la navegació Informació de contacte

Categoria absoluta anys 1998-2000

1998.JPG

14è Premi, 1998: “La masia Miravall” de Jordi Barris Duran.

Fet a partir de l’estat de comptes de la propietat realitzat el 1895, ens apropa al coneixement de la vida quotidiana de la Catalunya rural de les darreries del vuit-cents. Vol ser una aportació a la realitat del camp català al final del segle XIX. El paper social de la dona, els tipus de contracte laboral, els pagaments, els impostos, l’organització, el lleguatge, han estat estudiats i retraten la realitat d’un moment.


1999.JPG

15è Premi, 1999: “Mes ràpids que el llamp, més vius que el foc” de Joan Casanova i Joan Creus.

Els autors, antropòlegs, han dut a terme en aquesta obra un estudi rigorós i alhora, entretingut, sobre follets, menairons i tota la resta de petits éssers fantàstics que podem trobar en l’àmbit geogràfic dels Països Catalans.

La part central la constitueix l’inventari i la classificació d’aquest menuts èssers, agrupats d’una manera sistemàtica a partir de llurs característiques pròpies –morfologia, comportament, hàbitat, etc, - i amb un recull rondallístic propi per cadascun.


2000.JPG

16è Premi, 2000: “Segrada. Motarrots i llegendes de l’Alt Urgell” de Josep Espunyes.

En aquesta obra l’autor fa parlar la tradició oral i la història amagada sota les pedres, els vells papers i les corrandes, els romanços populars i la màgia de les llegendes per tal que la modernitat urbana i la transformació al galop de la vella societat rural no s’acabin d’endur la riquesa de l’excepcional patrimoni lingüístic i cultural que suposa el motarrot, llegat que ens arriba com una rica herència de l’antigor.