al contingut a la navegació Informació de contacte

Premis Valeri Serra. Categoria absoluta 1989-1992

5è Premi, 1989: “Anàlisi pragmàtica de les endevinalles catalanes “ de    M. Margarida Bassols i Puig.

Amb aquest treball, fruit de la seva tesi doctoral (1988), l’autora que es professora de la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona obra un via d’estudi del fenòmen enigmístic. Ho fa amb l’aplicació de la teoria pragmàtica que han confegit, entre d’altres, S. Levinson, H.P. Grice o G. Leech.

De la seva anàlisi sorgeixen noves aportacions per a l’estudi de fenòmens retòrics com ara la personificació, la metàfora, la sil.lèpsia i la paradoxa.

 

6è Premi, 1990: “Festa i ideologies a Lleida” de Belén Solé i Mauri.

És un estudi de la vivència festiva en un temps i en un lloc concrets, en una situació històrica com és de la ciutatd de Lleida en els anys contravertits de la Restauració. L’objectiu d’aquest llibre és aproximar la visió del lector a la realitat social, política i ideològica d’una ciutat a través de les seves festes populars, les quals ha estat possible recrear mitjançant la premsa local del moment.

 

7è Premi, 1991: “Les rondalles del cicle de l’espòs transformat” de Maria de la Pau Janer.

Aquest treball és la seva tesi de llicenciatura, una primera aproximació a l’estudi d’un tipus de rondalla sobre el qual ha investigat i aprofundit durant una sèrie d’anys. Pretén introduir-nos en un tema no gens estudiat als Països Catalans i establir-ne les bases del coneixement i la recerca.

 

8è Premi, 1992: “Estudis etnobotànics a la Vall del Tenes” de M. Àngels Bonet i Galobart.

Al llarg de la història els homes han anat coneixenet el seu entorn vegetal; han reconegut les plantes, els han donat nom, les han classificat i s’han servit de les seves propietats curatives. Els vegetals han tingut un significat cultural. Se’ns ofereix quins són els origens, les propietats, els usos i el valor econòmic de les plantes...