al contingut a la navegació Informació de contacte

Mèrit musical de l'any

Amb motiu de la celebració de Santa Cecília, la Vila de Bellpuig decideix atorgar, anualment, el Premi Mèrit Musical de l’any a una persona, entitat o institució que hagi destacat pel treball i la tasca feta a favor de la música.

 

Objectius del premi

El Premi Mèrit Musical de l’any té com objectiu fer un reconeixement a totes aquelles persones, entitats o institucions que han destacat durant l’últim any,  o al llarg de la seva vida o trajectòria, pel foment de la música, pel seu aprenentatge i per potenciar el plaer d’escoltar i interpretar música.

 

Candidats al premi

Podrà ser candidat o candidata al Premi Mèrit Musical de l’any qualsevol persona, institució o entitat que compleixi amb els objectius del Premi, sigui quin sigui el seu origen però arrelats als països catalans.

 

El premi podrà ser concedit a títol pòstum, podrà ser declarat desert i en cap cas, els premiats podran tornar a ser candidats en una altra ocasió per un mateix mèrit.

 


Jurat

La responsabilitat de l’elecció del premiat o la premiada, recaurà en les entitats que, en el moment de l’elecció, estiguin registrades a l’Ajuntament de Bellpuig com a entitats musicals de Bellpuig i Seana.


 

Calendari

  • Recollida de Candidatures: L’Ajuntament obrirà un període de recollida de candidatures a Premi Mèrit Musical de l’Any, perquè totes les entitats, qualsevol bellpugenc o bellpugenca, i la regidoria que es responsabilitzi del Premi puguin presentar les seves propostes de candidat/candidata a Premi Mèrit Musical de l’Any.

 

Aquest període començarà el primer dia d’octubre de cada any i s’estendrà fins el dia 15 d’octubre. Les propostes s’han de presentar a:

 

Ajuntament de Bellpuig C/Homenatge a la Vellesa, núm.6 25250 BELLPUIG o al correu electrònic: cultura@bellpuig.cat

Bases en PDF

GUARDÓ DEL MÈRIT MUSICAL DE L’ANY

L’any 2013, coincidint amb el 25è aniversari del Mèrit Musical de l’Any, el consistori va creure convenient personalitzar el seu guardó tal i com tenim per exemple, amb el Premi Valeri Serra. Aquest guardó que ha estat dissenyat i elaborat per l’artista bellpugenc, Carles Teixidor, sens dubte evoca la música i que a més és molt nostre, ja que és una reproducció extreta del Mausoleu de Ramon Foclh de Cardona que tenim a l’església parroquial.

 

El guardó reprodueix una part del sarcòfag en la que hi ha un tritó (un personatge amb cos humà, cua de peix i peus de cavall) amb un corn que representa i evoca la música, la qual en l’antiguitat era considerada un vent favorable per l’ascensió de l’anima cap a la divinitat. La reproducció del tritó s’ha fet amb resines amb càrrega mineral i tints, per simular els tons i la translucidesa del marbre.  

 

El consistori va creure que era una proposta molt encertada i que feia honor al premi, un premi pel qual aposta l’Ajuntament de Bellpuig i que posem a l’abast de les entitats musicals de la vila per tal d’impulsar-lo.  

 

Aquest és un guardó que és elegit, per les pròpies entitats musicals de la vila i que reconeix la tasca d’una persona o entitat que hagi destacat per assolir una fita rellevant dins de l’àmbit musical.


merit musical.jpgGUARDONATS AMB EL MÈRIT MUSICAL DE L’ANY

  

1989.- Sr. Ramon Saladrigues i Fernàndez

1990.- Banda Municipal de Música (una de les entitats musicals amb més història de Bellpuig)

1991.- Josep Maria Bernat i Colomina (director de les cobles: Juvenil de Bellpuig, Tres Turons, mediterrànea i Sabadell)

1992.- Mn. Narcís Saladrigues (professor de l'Escola Municipal de Música i director del Conservatori de Cervera)

1993.- Cobla Juvenil de Bellpuig (extraordinària trajectòria i consolidació dins la música de la sardana)

1994.- Orfeó Joventut de Bellpuig (el dia 4 de desembre de 1994 celebrava el 75e aniversari)

1995.- Escola Municipal de Música (Commemoració del 10e aniversari)

1996.- Cobla Tres Turons (cobla formada per músics joves amb una trajectòria ascendent).

1997.- Federació Catalana d'Entitats Corals

1998.- Sr. Pere Mas i Sambola (amb 91 anys formava part de la Banda de Música)

1999.- Sra. Roser Trepat i Minguell (gerent del Cor i Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i impulsora de l'Escola Municipal de Música de Bellpuig).

2000.- Ramon Saladrigues i Solé, en reconeixement a la tasca musical realitzada pel guardonat com a músic de cobla i, sobretot, el prestigi que ha anat assolit entre els musics de tenora més pretigiosos del país.  També és director de l'Escola Municipal de Música

2001.- Banda Municipal de Bellpuig, pel seu 60è aniversari

2002 – Lluís Virgili i Farrà

2003 – Associació “Amics de Josep Maria Bernat”

2004 – Cátedra Internacional de Música Emili Pujol

2005 – Sr. Josep Maria Vidal

2006 – Sr. Òscar Barqué,  per la seva implicació i el seu compromís en la composició de les músiques de la cercavila popular, a més, de la seva vinculació musical amb Bellpuig.

2007 – La Coral Sant Jordi de l’Obra Social de Caixa de Catalunya de Bellpuig

2008 – A les Sres. Dolors Aubach Anguera, M. Pilar Calafell; Montserrat Roig, i al Sr. Miquel Saladrigues, per la seva trajectòria en el foment de l’educació musical als infants i joves de Bellpuig en una època i en un temps en que no era fàcil mantenir la cultura popular del nostre poble.

2009 – Als 25 anys de cobla a Bellpuig

2010 – Al Sr. Josep Muñoz, pel treball i trajecte realitzat amb el grup Cercavins

2011 – Sra. Maria Rosa Capdevila i Bonjoch (en motiu de la seva jubilació desprès de 25 anys de dedicació a l’Escola Municipal de Música de Bellpuig, que la va veure nèixer)

2012 – Als germans, Toni, Ramon i Francesc Saladrigues, en reconeixement a la trajectòria i la constància, cadascú des de la seva dedicació i amb esperit familiar, vers el món musical, especialment la cobla, primer amb la Cobla Juvenil de Bellpuig i després amb la Bellpuig Cobla.

2013 – Albert del Viso Tabira, per la seva trajectòria i bagatge musical, que de ben jove et va portar a dirigir l’Orfeó Joventut i a participar de forma activa en molts actes musicals de la vila: caramelles, septenari, Festa dels Dolors, concerts...

2014 – Albert Solé Bosch, per la seva amplia trajectòria dins del món de la música tradicional i per la seva carrera com a compositor, intèrpret i docent.

2015 – Josep Solans Gol, com a impulsor de la formació musical La Xaranga Va i Ve i coincidint amb els 20 anys de la seva creació.

2016 – Josep M. Fontanals i Paquita Armengol, per la seva trajectòria musical i la seva col·laboració dins d’aquest àmbit amb la nostra vila.

2017 – Xavier Roig, per la seva trajectòria musical, com a instrumentista de violoncel a l’Orquestra Julià Carbonell i Quartet Teixidor a més de les innumerables col·laboracions musicals en diferents formacions. També com a professor de les escoles de música de Bellpuig, Solsona i conservatori de Cervera i com a director de la cobla local Lo Castell.

2018.- Músics per la llibertat i en representació de tots a Antoni Saladrigues, com a impulsor i primer músic per la llibertat en sortir a tocar al nostre municipi. 

2019.- Josep Granollers i Josep Chinchó per la seva trajectòria i com a músics en actiu de més edat de Bellpuig.

2020.- Sr. Enric Segarra, per la seva trajectòria musical.

2021.- Sr. Víctor Lleixà, com a director de l’EMMB i de la Banda Municipal de Música.

2022.- A l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, pel seu 20è aniversari.