al contingut a la navegació Informació de contacte

Vicent Vidal, guanya el 34è premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular amb l’obra: “Una història de la literatura popular valenciana (1873-2018)”

DIUMENGE 14 ABRIL 2019

Vicent Vidal, ha guanyat el 34è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular amb l’obra “Una història de la literatura popular valenciana (1873-2018)”.

El lliurament de premis de la 34a convocatòria dels Premis Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, va tenir lloc al Teatre Armengol de Bellpuig el dissabte 13 d’abril de 2019 a 2/4 de 9 del vespre, en el marc d’una vetllada literària durant la qual es va presentar el llibre de l’obra guanyadora de l’any passat Adelaida Ferré Gomis, folklorista: l'art de brodar rondalles” de Laura Villalba Arasa, a càrrec del Sr. Ramon Miró i també es va presentar l'opuscle “Gent de Casa” dedicat a l'Orfeó Joventut, a càrrec de Narcís Saladrigues.

Vicent Vidal (la Vila Joiosa), va recollir el guardó de mans de la Hble. Sra. Mariàngela Vilallonga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Sr. Francesc Sabanés, diputat provincial de la Diputació de Lleida i del Sr. Salvador Bonjoch, alcalde de Bellpuig.

L’acte de lliurament de premis va estar acompanyat de les interpretacions del grup balaguerí de música popular i tradicional Ksonronda.

També durant la vetllada, es va repartir el cinquè plec del col·leccionable “Dotzena de frare” dedicat a enguany a Pere Xich de Pau Bertran i Bros.

La publicació "Dotzena de frare" la va començar a editar l'organització del premi l’any 2015, amb la intenció d'aproximar la cultura popular i folklòrica del nostre país. El col·leccionable constarà de 13 plecs i presenta cada any materials d'un folklorista o estudiós.

____________

Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular.

Els Premis Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, són una cita anual per haver-se convertit en una eina imprescindible per a la recuperació i divulgació d'un patrimoni cultural que, si no fos així potser cauria en l’oblit.

L'encert de la creació d'un premi literari d'aquestes característiques, ha estat sempre avalat per l'esperit d'investigació i de servei d'uns escriptors vers el seu poble. És per aquest motiu que a banda de la important dotació econòmica, l'Ajuntament de Bellpuig i Publicacions de l'Abadia de Montserrat van crear la Biblioteca de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú, amb el compromís de reunir un fons bibliogràfic que en refermés la seva importància i n'assegurés la divulgació dels treballs i obres guanyadores.

L'Ajuntament de Bellpuig, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat convoquen el Premi Valeri Serra i Boldú que, des de fa 34 anys, és la més alta consideració en reconeixement de treballs de recerca i de difusió en l’àmbit de la cultura popular i tradicional de les terres de parla catalana.

Impulsat per l'Institut Lo Pla d'Urgell, la Biblioteca Municipal Isidor Cònsul i l'Ajuntament de Bellpuig i amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Urgell. Els objectius del Premi són:

- Fomentar, despertar l'interès i afavorir el coneixement del conjunt de les manifestacions que tenen caràcter popular, com són les festes, els costums, la dansa, la música, els oficis, els jocs, etc., a partir de la recerca.

- Reconèixer la feina de persones que realitzen grans aportacions a través de la investigació i la recuperació del nostre patrimoni.

- Donar prestigi a les recerques sobre manifestacions, coneixements, activitats i creences, passats i presents de la memòria col·lectiva.

- Difondre l’interès per la cultura popular més enllà dels cercles habituals.

- Difondre el Premi mitjançant la seva publicació en la col·lecció creada a tal efecte.

El Premi, que té una dotació de 5.000 euros corresponents als drets de la primera edició de l’obra premiada, promou l’excel·lència de la recerca i el coneixement del patrimoni cultural de Catalunya i permet enfortir la nostra identitat com a país.

Treball guanyador de la 34a edició del Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular:

Una història de la literatura popular valenciana (1873-2018)”.

En el treball, s’analitzen les obres, els autors i les institucions que s’han dedicat a la literatura oral popular al País Valencià entre 1873 i 2018 en relació amb les vicissituds històriques i culturals que els han fet possibles.

L’anàlisi parteix d’una fonamentació teòrica que té presents els estudis previs proposats per a contextos equivalents en altres territoris, especialment del domini lingüístic compartit.

Establert aquest marc teòric, es descriuen, s’examinen i es valoren els elements principals dins d’una periodització elaborada en relació amb els contextos historicoculturals en què han aparegut.

En aquest sentit, s’hi han distingit quatre grans períodes: en el primer, entre 1873 i 1912, la literatura popular valenciana apareix molt determinada pels corrents literaris romàntics i renaixentistes i no es deslliga de la literatura de creació culta; en el segon, entre 1912 i 1939, es desenvolupen una sèrie de projectes institucionals de gran abast i s’avança en la teorització; en el tercer, entre 1939 i 1975, tot i la paralització d’iniciatives anteriors a causa de la dictadura, sorgeixen diverses veus que aconsegueixen dignificar la matèria i dotar-la d’un volum sòlid de publicacions de qualitat; i en el quart període, des de 1975 ençà, es produeix un esclat de publicacions, es recuperen materials inèdits o exhaurits i s’avança i s’aprofundeix en l’estudi i la investigació.

En conjunt, doncs, s’ofereix un repàs a les contribucions més rellevants de la literatura popular valenciana i a les tendències generals que s’hi observen, cosa que pot contribuir a interpretar-les justament.

L’autor: Vicent Vidal Lloret.

Vicent Vidal (la Vila Joiosa, 1989) és doctor en Filologia Catalana per la Universitat d'Alacant i màster d’Assessorament Lingüístic i Cultura Literària (Universitat de València / Universitat d’Alacant) i de Formació del Professorat (Universitat Miguel Hernández).

Actualment exerceix de professor ajudant doctor al Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant. Imparteix docència en llengua i literatura catalanes en la Facultat d’Educació d’aquesta universitat i ha centrat la seva activitat investigadora en la literatura oral popular.

Ha participat en diversos projectes de recerca sobre l’estudi diacrònic de la literatura catalana popular, i s’ha especialitzat en l’anàlisi de les tendències en la producció folklòrica dels autors valencians dels segles XIX i XX. Aquest tema, juntament amb l’estudi de la relació entre l’ensenyament i la literatura, és el que ha ocupat la majoria de les seves contribucions a congressos, capítols de llibre i revistes científiques.

Galeria d'imatges