Tornen les Jornades Agràries de Bellpuig
La Llotja de Bellpuig va acollir un any més aquestes jornades que ja són un referent a la nostra comarca.
DILLUNS 12 FEBRER 2024
Els dies 17 i 18 de gener la Llotja de Bellpuig acollia les jornades tècniques agràries organitzades per l’Ajuntament de Bellpuig, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Medi Rural de la Generalitat de Catalunya i la mateixa Llotja.
A l’acte inaugural hi van assistir l’alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte, la diputada al Congrés, membre de la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Inés Granollers i la directora dels SSTT del DACC a Lleida, Maria Dolors Vila.
Estiarte, al seu parlament va destacar que venim d’un dels anys amb més dificultats per la pagesia i precisament va assenyalar que aquesta és una de les característiques que defineix aquest sector, on sempre s’ha de lidiar amb la dificultat ja sigui climàtica o d’altres tipus. També ha volgut destacar la resiliència del mateix, que lluita per tot allò que produeix i la capacitat d’adaptació que ha de tenir, adaptació als canvis, a les noves maneres de produir, a l’adaptació de les explotacions...
Per la seva part Inés Granollers va destacar la llarga tradició d’aquestes jornades, aquest any les XXXVII, en les que es tracten temes que es consensuen i es decideixen amb la comunitat agrària de Bellpuig, temes per tant, de rigorosa actualitat i d’interès pel sector. També va explicar que com a diputada a Madrid, des d’allí treballen amb l’objectiu de modernitzar l’actual Canal d’Urgell, tema precisament d’una de les ponències de les jornades.
Finalment la directora dels SSTT del DACC a Lleida, Maria Dolors Vila, va posar den valor les jornades de Bellpuig per la seva llarga continuïtat i va destacar els temes que aquest any es tracten que són en la línia del que avui s’està vivint.
Desprès de l’acte inaugural Rosa Mari Pedrol, Coordinadora de Producció Integrada va explicar als assistents el projecte PAS que el departament de la Generalitat vol impulsar. Segons va explicar, aquest és un sistema que pretén acompanyar a les explotacions per calcular la seva sostenibilitat des de la triple vesant ambiental, social i econòmica.
Amb aquest projecte innovador en el que hi són incloses totes les produccions, ecològiques, integrades, d’agricultura regenerativa... amb l’objectiu de posar-los-hi valor i poder comunicar que a la nostra pagesia fa molts anys que es fan les coses bé i que aquests indicadors ho demostren. Des del departament aquest projecte es considera una oportunitat ja que totes les directives europees ja indiquen que hem de caminar cap a una major sostenibilitat.
El dia 18 les jornades van continuar amb la ponència sobre la necessitat de modernització dels Canals d’Urgell, a càrrec de Xavier Guixà Martorell, enginyer agrònom i a la divisió d’Obres Hidràuliques a Infraestructures.cat i amb la Concentració parcel·lària privada a càrrec d’Albert Piñol Masip, responsable de concentració parcel·lària del DACC.
Albert Piñol va explicar els avantatges dels acords entre propietaris alhora d’intercanviar parcel·les com són que no hi ha despeses registrals ni materials ni tampoc impost de transmissions patrimonials i Xavier Guixà va exposar el projectes de modernització del Canal d’Urgell que té sobre la taula el departament per tal de fer una xarxa molt més eficient on el cost d’explotació sigui molt baix.