al contingut a la navegació Informació de contacte

Presentació a Bellpuig, del llibre: “Sant Bartomeu de l'horta hospital i monestir de Bellpuig” de Jaume Torres i Gros

El dijous 25 d'abril a dos quarts de vuit del vespre, al Monestir de Sant Bartomeu de Bellpuig, va tenir-hi lloc la presentació del llibre “Sant Bartomeu de l'horta hospital i monestir de Bellpuig” de l’historiador i cronista local, Jaume Torres i Gros.

DISSABTE 27 ABRIL 2019

L’acte va comptar amb la intervenció de l’autor, i també del Sr. Salvador Bonjoch, alcalde de Bellpuig; del Sr. Jaume Espinagosa, director del Museu Comarcal de Tàrrega; del Sr. Miquel Torres, president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent; del Sr. Ramon Miró, doctor de la UNED i membre dels Amics de la Plana d'Urgell; i del Sr. Joan Yeguas, historiador, doctor amb Art i conservador al MNAC.

En el llibre “Sant Bartomeu de l'horta hospital i monestir de Bellpuig”, de Jaume Torres i Gros, s’hi troba una gran tasca de recerca i investigació, un treball ple de dades, anècdotes, noves aportacions i cites contrastades amb altres mitjans i publicacions, sobre el que avui s'anomena, el Convent de Bellpuig; edifici que és considerat una de les joies arquitectòniques de Catalunya del segle XVI, fins al grau d’estar catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

L’autor repassa estudis apareguts, propis i d’altri, i se centra especialment en els orígens del convent; amb apunts de diversos historiadors imprescindibles sobre sant Bartomeu de l’horta, nom inicial de l’antiga capella, hospital i confraria del segle XIV, la qual passa a ésser priorat i monestir de sant Bartomeu i de Jesús.

Així, l'obra informa de manera fefaent de la història del que va ser inicialment una capella hospici administrat per laics, per passar després a ser un priorat regit per una comunitat, fins esdevenir un monestir a partir del 1507, posteriorment un convent d'ençà el 1899, i actualment un monument nacional gestionat per la Generalitat de Catalunya (amb oficina de turisme oberta des del 1992).

La presentació del llibre “Sant Bartomeu de l'horta hospital i monestir de Bellpuig”, de Jaume Torres i Gros, estava organitzada per l’Associació d’Amics de la Plana d’Urgell, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Bellpuig; i amb el suport del Museu Comarcal de l'Urgell-Tàrrega, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Grup de Recerques de les Terres de Ponent i de l’Associació d'Amics de l'Art de la Baronia de Bellpuig.

Galeria d'imatges