al contingut a la navegació Informació de contacte

Premis Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular 2021

DILLUNS 07 JUNY 2021

Rut Nolla, una tarragonina estudiant de 2n de Batxillerat ha guanyat aquest any el Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular en la categoria absoluta, pel seu treball Quin llamp de rondalles! Edició, catalogació i estudi del corpus rondallístic de Seròs. Esbós biogràfic de Josep Fossas i Xuclà.

Rut Nolla es defineix com a lletraferida i aficionada a la fotografia i al teatre i segons ella mateixa explica “l’objectiu principal de l’estudi és la transcripció i edició de les nou rondalles que conformen el corpus rondallístic de Seròs, trobat al Fons Rossend Serra i Pagès i manuscrit en el primer terç del segle XX per Josep Fossas, l’entorn familiar del qual ha estat investigat. Amb aquesta finalitat, s’han elaborat uns criteris de transcripció i d’edició específics, basats en criteris generals prèviament validats per al tractament de material etnopoètic i d’altres utilitzats en la recuperació de corpus rondallístics procedents del mateix Fons. S’ha aconseguit recuperar les rondalles, de manera que són llegibles i comprensibles per un lector del segle XXI. A més, les rondalles catalogades estan preparades per ser incloses amb facilitat en bases de dades oficials i cercadors rondallístics internacionals.”

Per primer cop, una estudiant no universitària guanya aquest premi, dotat amb 5.000€, amb un treball de recerca.

El Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, únic premi als Països Catalans en la seva modalitat, fa honor al conegut escriptor i folklorista local i per mitjà del mateix, s’aconsegueix la recuperació i divulgació de la cultura popular; del conjunt de tradicions, costums i llegendes del nostre país.

L’acte ha comptat amb la presència de la Il·lm. Sra. Estefania Rufach, vicepresidenta de la Diputació de Lleida i durant el mateix també s’han lliurat els premis a les categories infantil i juvenil.

Els guanyadors del les categories infantils i juvenils van ser: 

Premi Infantil:

1r Premi amb un import de 50€ i un lot de llibres per Jaume Bosch Bellpuig, pel seu treball L’aigua vermella de la font del Llull

2n Premi amb un import de 40€ i un lot de llibres per Anna Mulet Pont, pel seu treball L’anònim vilatà de Bellpuig

3r Premi amb un import de 30€ i un lot de llibres per Núria Niubó Pallàs, pel seu treball El pastor i el tresor dels carlins

Accèssit amb un import de 20€ i un lot de llibres per Júlia Guerrero Trull,el seu treball Els gegants de Vilanova de Bellpuig.

Premi Juvenil B:

1r Premi amb un import de 100€ i un lot de llibres per Ona López Jounou, pel seu treball Un amor per tota la vida

2n Premi amb un import de 50€ i un lot de llibres per Maria Petit Queixalós,  pel seu treball Canyes i Canyissos

Premi Juvenil A:

1r Premi exaequo per un import de 150 € i un lot de llibres per cadascuna de les premiades per Txell Capdevila Mora pel seu treball El molí vell i per Marta Caballol Alsinella , pel seu treball 365 dies en la pell d’un pastor.

2n Premi per un import de 75 € i un lot de llibres per Ares Galve Minguet, pel seu treball Com es produïa el sabó a les cases del Pla?

3r Premi per un import de 50 € i un lot de llibres per Elisenda Piqué Timoneda, pel seu treball La Festa Major de Belianes

Galeria d'imatges