al contingut a la navegació Informació de contacte

Mn Climent Forner rep avui el Premi Estel 2023 a Bellpuig

El municipi li fa un reconeixement per la seva trajectòria i pel seu vincle amb Bellpuig, primer destí sacerdotal i autor de la Pregària al Sant Crit de Bormio que aquest any celebra el seu any Jubilar.

DILLUNS 18 SETEMBRE 2023

Des de l'any 1991, que l'Ajuntament de Bellpuig atorga, com un dels actes institucionals que tenen lloc per la Festa Major de Bellpuig, el PREMI ESTEL, un premi impulsat i ratificat pel consistori municipal però que voten anualment les entitats socials, culturals, esportives i polítiques de la vila per destacar un comportament, tasca o acció concreta i rellevant en la defensa de la identitat catalana.

Aquestes entitats, enguany, van escollir per majoria mereixedor d'aquest guardó a Mn. Climent Forner per la seva trajectòria i pel vincle amb Bellpuig ja que va ser la nostra vila el seu primer destí sacerdotal. A més, enguany que es celebra l'Any Jubilar del Crist de Bormio coincideix que fa 70 anys que va escriure la Pregària popular del Crist que Mn. Jesús Capdevila va musicar.

A l'acte, al que hi ha assistit les autoritats municipals, la delegada territorial del govern a Lleida, diputades al Parlament, de la Diputació de Lleida i consellers comarcals a més d'alcaldes de municipis veïns, l'alcalde, Jordi Estiarte, ha destacat l'activisme de Mn. Climent Forner com a persona de "trinxera", com a capellà rural, al costat de la realitat quotidiana de la gent del poble, i la seva vessant literària com autor de més d'una vintena d'obres sempre amb català.

A banda de la seva obra literària, Mn. Climent Forner va ser director de la revista L'Infantil, que als anys 70 va canviar el seu nom pel de Tretzevents, una revista que es va començar a editar el 1951 i que durant els anys durs del franquisme, juntament amb Cavall Fort, van ser molt més que elements de difusió de la llengua i cultura catalanes.

Segons Estiarte "publicar una revista en llengua catalana, adreçada als més menuts de totes les llars dels Països Catalans, en plena dictadura franquista era tenir visió de país i entendre que l'amor per la llengua i la cultura catalanes s'havia d'engegar des dels primers moments de vida de les persones". Per Estiarte "homenatjar avui a la persona i a tores les facetes de les obres de Mossèn Climent Forner té tot el sentit del món en l'època que estem vivint. La ultradreta, el feixisme més ranci no cessa en el seu atac a la llengua i la cultura catalanes".

Mn. Climent Forner, que a l'octubre farà 96 anys, ha agraït aquest premi tot recordant la seva etapa a Bellpuig, on també va ser director de l'escola de la Santa Creu, ubicada als anys 50 davant de l'Ajuntament.

Especialment ha fet esment a l'arquebisbe Pont i Gol, amb qui va tenir una relació molt propera ja que aquest li va fer de corrector de les seves primeres poesies, a l'escriptor i editor Isidor Cònsul i a amics com Francesc Teixidor i la que fou bibliotecària, Maria Xinxó.

Galeria d'imatges