al contingut a la navegació Informació de contacte

MEMÒRIA HISTÒRICA. CONSULTA POPULAR 1 D’OCTUBRE

DILLUNS 24 AGOST 2020

MEMÒRIA HISTÒRICA. CONSULTA POPULAR 1 D’OCTUBRE

Amb la voluntat de ser fidels a un model de governança republicana i de commemorar la data històrica del referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre de 2017, l’equip de govern de l’Ajuntament de Bellpuig l’any 2019 va prendre el compromís de celebrar una consulta popular cada 1 d’octubre per decidir sobre aspectes que siguin de l’interès de la nostra ciutadania.

El mateix any 2019, l'equip de govern de l’Ajuntament de Bellpuig va promoure una Moció sobre la memòria històrica i el reconeixement a les víctimes de la Guerra Civil. En aquesta declaració institucional es van adoptar diversos acords un dels quals va ser  la construcció i habilitació a la via pública d'un element d'homenatge a les víctimes mortals i desaparegudes durant el conflicte bèl·lic.

Aquest element ha de tenir unes dimensions aproximades de 3 metres de llargada per 1,5 metres d'alçada i està destinat a contenir els noms de les víctimes de la Guerra Civil. Vol ser un element de memòria per al conjunt de la ciutadania de Bellpuig i un reconeixement a les famílies afectades ja que, després de més de 80 anys, veuran públicament reconeguda la seva pèrdua i disposaran d'un espai de memòria que els va ser negat durant la dictadura franquista i també durant totes les dècades posteriors. Aquest espai públic de memòria vol trencar amb el llarg període de silenci, de dolor i de patiment i vol contribuir a projectar llum sobre les tenebres que representen els assassinats i la repressió que van patir el seus familiars.

D'altra banda, cal tenir en compte l'enorme potencial pedagògic que aquest element memorial té per a la població escolar de Bellpuig, l’accés a aquesta informació els mostrarà els efectes d’un dels episodis històrics més traumàtics de Bellpuig que va segar vides, drets, esperances i il·lusions tant individuals com col·lectives.

Aquest element commemoratiu també ha de servir també com a espai de trobada i de reconeixement per a la celebració institucional del Dia local de la Memòria Històrica que es va acordar instaurar el dia 4 de gener. La declaració del dia 4 de gener com a Diada de la Memòria Històrica de Bellpuig, posa al centre de la iniciativa memorial del municipi, el mortífer bombardeig que va tenir lloc aquell dia de 1939.

En la mateixa Moció es va acordar que l’1 d’octubre de 2020 se sotmetria a consulta popular de la població de Bellpuig més gran de 16 anys, el lloc on s’instal·laria l’element commemoratiu a les víctimes. Des de l’ajuntament es presentaran dues opcions de llocs d’instal·lació i es deixarà una tercera opció oberta perquè totes les persones que hi participin puguin fer la seva proposta, sempre justificada.

Les propostes pel que fa al lloc d’instal·lació de l’element commemoratiu són:

1.-La part alta dels jardins del carrer Valeri Serra. La justificació d’aquesta ubicació és que durant la Guerra Civil el carrer Valeri Serra, que s’anomenava carrer Llibertat, va ser objectiu prioritari dels bombardejos i és on hi va haver una gran quantitat de víctimes.

2.-El replà de l’Església de Sant Nicolau. La justificació d’aquesta ubicació és la seva proximitat al refugi antiaeri que tenia la seva boca just a sota del replà, al carrer Església.