al contingut a la navegació Informació de contacte

Marxa de torxes teatralitzada per a reivindicar el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència Envers les Dones a Bellpuig

Mig centenar de persones hi participen amb un recorregut pel municipi amb una lectura de textos i un desplegament de sabates vermelles

DIVENDRES 26 NOVEMBRE 2021

Ahir tenia lloc a Bellpuig l’acte central organitzat per la regidoria d’Igualtat en motiu del 25N, un acte en el que hi van participar mig centenar de persones i que va comptar amb la col·laboració de diferents entitats de la vila amb la lectura de textos i el desplegament de 15 sabates vermelles que simbolitzaven les 15 dones assassinades aquest any per violència masclista.

Tot i que les dades oficials són d’11 dones assassinades per parelles o exparelles, segons la mateixa regidora, Sandra Oriola “han posat 15 sabates perquè és el total de dones assassinades per violència masclista siguin per parelles o exparelles o no, sense fer distincions en aquest sentit”. 

La marxa va començar a la biblioteca on es va emfatitzar sobretot en la responsabilitat dels homes en aquesta lluita contra la violència masclista i en el seu paper en l’educació dels fills, des de la infància i amb valors, sense estigmatitzar amb colors (el rosa per les nenes...) ni amb els sentiments (els nens no ploren...). 

Davant del CAP de Bellpuig es va parlar dels recursos i de l’atenció que s’ofereix a les dones des del centre per tal d’exposar ponts de confiança amb l’atenció primària. 

Es va parlar també de l’oci nocturn, tot explicant que cada cop més l’alcohol, les drogues i la festa tendeixen a generar més situacions de violacions i agressions sexuals. 

Davant de l’Institut Lo Pla d’Urgell es va parlar de la violència digital, del control que cada vegada exerceixen més els joves amb les xarxes socials. 

La marxa va finalitzar al Parc, on a més de parlar de la violència vicària (la que s’exerceix cap als fills per fer mal a les mares), es van estendre els 15 parells de sabates vermelles i que en aquest cas, es van recollir gràcies a la col·laboració de l’Associació de Dones Atenea. 

L’ANC de Bellpuig va cedir les torxes per l’acte, el grup de joves del teatre Lo Galliner de l’INS Lo Pla d’Urgell va col·laborar amb la lectura dels textos i des del CAP es va llegir el text de suport i recolzament de l’Atenció Primària.

Avui segueixen els actes previstos per aquesta setmana amb una exhibició-taller d'Aikido, una art marcial de defensa personal. L'activitat es gratuïta i es realitzarà a les 20h a la sala del Tatami del gimnàs municipal, i el diumenge 28 de novembre a les 12h, al Teatre Armengol es realitzarà l'obra de teatre familiar "La princesa en texans" a càrrec de la companyia Sgratta. L'espectacle és gratuït i no cal reserva prèvia.

D'altra banda, durant aquell cap de setmana les entitats esportives desplegaran durant els partits unes pancartes de sensibilització per tal de sumar-se als actes del 25 de Novembre. 

 

Galeria d'imatges