al contingut a la navegació Informació de contacte

Marga del Campo i Jordi Vicenç Pou expliquen a Bellpuig com van viure “l’Operació Trasllat” de l’Art de Sixena

DIMARTS 11 FEBRER 2020

La Fontana de Bellpuig va acollir ahir al vespre l’acte de presentació del llibre “Operació Trasllat. Art de Sixena” escrit per Marga del Campo i il·lustrat amb imatges del fotògraf Jordi V. Pou.

L’11 de desembre de 2017 va ser un dia històric pel Museu de Lleida i per la ciutat en si, ja que va ser la nit en què la Guàrdia Civil va entrar-hi per endur-se 44 obres d’art amb destinació Sixena. S’executava així una ordre judicial controvertida per a molts, que autoritzava aquest trasllat.

Marga del Campo, llicenciada en Història de l’Art i amb un màster en Museologia i Gestió del Patrimoni explica en aquest llibre, i també ho va fer ahir a Bellpuig, com van viure els treballadors els moments previs i tot el que va passar dins del museu aquella nit, mentre al carrer es congregava gent davant l’avís d’aquest trasllat.

“El llibre és un relat cronològic de les catorze hores que vam ser a dins del museu” explicava, “fet a partir de les converses mantingudes amb tots els companys que hi van ser”. “El mateix, deia, no tindria sentit sense les imatges que l’acompanyen fetes per Jordi V. Pou i que il·lustren perfectament tot el que va passar”.

Jordi Vicenç Pou i Jové, que es dedica professionalment a la fotografia des dels anys 90. Treballa en àmbits molt diversos, des de la fotografia de premsa a la docència. Des del seu estudi de Lleida, una de les seves activitats professionals habituals és la reproducció d’obra d’art i la fotografia d’exposicions. En aquest sentit, ell era allí aquella nit per a fer aquesta feina, fotografiar les obres per constatar l’estat en què se les emportaven, una pràctica habitual en trasllats d’obres d’art.

Ell mateix va explicar a Bellpuig, que en ser allí i tenir una càmera a les mans no va poder evitar demanar permís al director del museu, el Sr. Josep Giralt, per fotografiar tot el que passava. Amb la seva autorització va poder fer un reportatge que seria el relat visual d’aquest trasllat i de tot el que va passar, un relat que estaria un any ben resguardat i que veuria la llum amb la publicació d’aquest llibre.

Els assistents a la presentació van fer aportacions i fins i tot van explicar com ho van viure ells, ja que alguns eren al carrer, davant del Museu, aquell dia.

L’acte l’organitzava l’Ajuntament de Bellpuig amb la col·laboració del Museu de Lleida i Pagès Editors.