L'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida recorda a Bellpuig els 20 anys de la rehabilitació del Teatre Armengol
L’acte va servir també per a fer un reconeixement al Sr. Josep Pont, alcalde d’aquella època, per la iniciativa de recuperar aquest patrimoni.
DIMECRES 11 OCTUBRE 2023
Diumenge el Teatre Armengol de Bellpuig es va engalanar per a celebrar els 20 anys de la seva restauració i reobertura.
Com el dia que va obrir les seves portes de nou, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, va oferir un magnífic concert per a recordar l’efemèride.
L’alcalde, Jordi Estiarte, va destacar el paper del Sr. Josep Pont, alcalde d’aquella època, com a impulsor de la recuperació de l’edifici i en nom de l’Ajuntament li va lliurar una placa com a reconeixement.
El Teatre Armengol és un edifici d’ús públic que esdevé un exemple arquitectònic representatiu situat a les acaballes d’un període de tendència general eclèctica classicitzant de la formació acadèmica noucentista del seu projectista.
L’arquitecte fou el Sr. Manuel Cases i Lamolla, nascut a Lleida l’any 1.900 i que va cursar els seus estudis a l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona. El van distingir amb el primer premi i dos accèssits a l’Exposició Internacional de l’any 1.929. El constructor va ser l’empresari de la vila, Francesc Montoy.
La façana principal, orientada a migdia, protagonitza l’alçat urbanístic nord de la Plaça Ramon Folch de Bellpuig. És una construcció de maons que imiten elements arquitectònics clàssics. La disposició d’aquests elements: frontó de coronament, cornises amb motllures, murs apilastrats, portes i altres obertures, és simètrica, amb tres portalades a la planta baixa i tres finestrals rectangulars a la primera planta, damunt dels quals hi ha una obertura rodona.
La façana lateral del carrer Isabel de Casanoves, també de fàbrica de ceràmica, té un disseny més senzill i funcional, sense la voluntat de formalització arquitectònica de la façana principal.
La planta de l’edifici té una superfície de 856 m2. La seva disposició geomètrica és trapezoidal, de 40 m de llarg per 21,4m d’ample, de mitjana. La superfície del vestíbul, platea, amfiteatre i espais auxiliars, suma, en total, 1.476,87 m2.
La platea, les llotges i l’amfiteatre en voladís, mantenen les seves característiques originals amb l’ornamentació classicista de les motllures de guix i ampits en coll de cigne que, a més, controlen i milloren, per primer reflex, les característiques acústiques de la sala.
Aquest teatre es va inaugurar l’any 1.947 com a Cinema Goya. El propietari, el Sr. Josep Armengol Roca, el va fer construir perquè l’altre teatre que hi havia a Bellpuig, també de la seva propietat, el Victòria, s’havia quedat petit.
El Sr. Armengol era molt amant de la música i tenia la intenció de batejar-lo amb algun nom d’un personatge wagnerià (Wagner era un dels seus compositors predilectes) però l’acabament de l’obra coincidint amb l’etapa immediatament posterior a la derrota d’Alemanya durant la segona guerra mundial, desaconsellà aquesta elecció. Va decidir-se doncs pel nom Goya, “de moda” en aquells moments pel que fa a cinemes i teatres.
De 1984 a 2003 l’edifici va romandre tancat. L’Ajuntament de l’època va veure necessari tornar a obrir el teatre, tant per fer efectiva l’aspiració popular de recuperar un patrimoni molt preuat en procés de degradació, com per dotar Bellpuig d’un edifici degudament condicionat per a acollir les activitats que abans feia el Teatre-cinema Goya, però amb els nivells de comoditat, seguretat i qualitat exigibles en els temps actuals i acordà, amb el vot unànime de tots els regidors, l’adquisició, reforma i rehabilitació del mateix.
L’edifici va ser declarat bé cultural d’interès local (BCIL) per acord del Ple del Consell Comarcal de l’Urgell de data 19 de febrer de 2001.