al contingut a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Bellpuig presenta a la ciutadania els comptes anuals de l’any 2022

La sessió, que podia ser seguida per YouTube, va servir per presentar també futures inversions de cara al 2024

DIVENDRES 21 JULIOL 2023

Ahir va tenir lloc a la Llotja de Bellpuig, la presentació dels comptes anuals de l’any 2022 per part de l’Ajuntament de Bellpuig.

L'alcalde, Jordi Estiarte, va obrir la sessió i la regidora d’Economia, Imma Oliva, va presentar la composició del pressupost, en el que cal que s'equilibrin ingressos i despeses.

Oliva va destacar les transferències corrents que es fan a l'EMD de Seana i en exposar la liquidació, la regidora d'Economia va explicar que les previsions d'ingressos que inicialment eren de 5.076.858 euros finalment han estat de 5.683.576 euros, per les subvencions aconseguides.

A l'apartat de despeses, la regidora ha destacat les incorporacions d'inversions abans comentades, per valor de 432.175 euros i també l’increment de 159.144 en despeses culturals. En aquest sentit, l'alcalde, Jordi Estiarte, va apuntar que a l'exercici 2024 la partida de cultura i festes s'incrementarà degut a l'augment de preus actual.

Oliva va senyalar que s'ha amortitzat deute per valor de 274.000 euros i Estiarte va exposar inversions clau de l'exercici, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis municipals per valor de 77.012 euros, una inversió important ja que ha possibilitat que es constituís una comunitat energètica a Bellpuig per posar l'energia al servei de les persones.

Una altra inversió clau són les obres de la deixalleria, en què s'ha millorat la instal·lació i s'ha fet una zona per gestionar fibrociment per valor de 45.808 euros. També destaca la inversió de 103.178 euros a les piscines municipals amb la substitució del paviment que delimita el perímetre de les dues piscines i la implantació de serveis que permeten gaudir de la piscina a persones amb mobilitat reduïda. Serveis que s'acabaran de millorar en properes inversions.

També s'han fet altres inversions per valor de 87. 684 euros. La inversió total en l'anterior exercici ha sigut de 313.691 euros.

L'alcalde de Bellpuig va destacar també les millores que ha portat el sistema d'illes de contenidors, que han suposat un estalvi del cànon de rebuig de 23.137 euros a causa de l'increment de la taxa de reciclatge. I va explicar que en un any, amb la campanya Bellpuig recicla, s'han incrementat els índexs de reciclatge més que en els darrers sis. Aquestes millores en els índex de reciclatge, a més, s’espera que es vegin encara més incrementades amb la implantació del porta a porta aquesta legislatura.

A continuació, la regidora d’Economia va presentar els resultats de la liquidació. El resultat pressupostari del 2022 va ser de 595.177 euros, amb un endeutament de 663.878 euros i un romanent de tresoreria de 1.475.795 euros.

En els darrers quatre anys de govern, s'ha passat d'un endeutament del 39% a un endeutament del 14%. S'ha passat d'un període de pagament de 23 dies el 2019 a 10 dies el 2022, i d'una liquiditat del 17% al 2019 a una liquiditat del 26% el 2022, fet que permetrà engegar nous projectes.

Estiarte va exposar la importància de la prudència a nivell d'inversions, que permetrà afrontar reptes com la millora del sistema d'aigües.

També va destacar que s'estan executant les obres dels carrers Seré i Bormio, per un valor de 496.000 euros i la compra dels terrenys del futur nou CAP per valor de 409.000 euros, una instal·lació que ha de donar servei a gairebé 8000 persones.

La compra d'aquests terrenys, segons Estiarte, ha estat possible gràcies a un peritatge que ha permès comprar-los per un import molt inferior al que demanava la Sareb evitant així una ampliació de l'antic edifici, per fer-ne un de nou amb totes les millores.

L'Ajuntament, va dir Estiarte, ja ha iniciat els tràmits amb el Departament de Salut per l'inici de la construcció i pel canvi de qualificació del terreny de residencial a serveis.

Estiarte també va destacar el projecte per fer un dipòsit d'aigua i instal·lar-hi plaques per tal d'estalviar llum en sistemes de bombeig per valor de 38.000 euros, que serà finançat, majoritàriament, per una subvenció de l'ACA.

La darrera inversió que va destacar l'Alcalde és la de fer nous nínxols al cementiri, per un valor de 100.000 euros i l'adquisició d'un sistema informàtic per gestionar els nínxols del cementiri d'una manera més eficient.

A nivell de projectes de futur, Estiarte va senyalar la millora de la zona esportiva amb diferents inversions, com la finalització de les obres del Pavelló, amb un rocòdrom i diverses instal·lacions que ampliaran el gimnàs i diversos serveis i també, tenint en compte que hi ha un problema greu amb les reserves d'aigua, la necessitat de fer un dipòsit per emmagatzemar l'aigua potabilitzada, de 2.000 metres cúbics, per un valor d'uns 800.000 euros, al que se sumaran una millora del sistema de filtratge i de la potabilitzadora, que també tindrà un import d'uns 800.000 euros.

L’alcalde també va destacar que cal millorar el ferm de la plaça Ramon Folch i que les condicions econòmiques són molt bones per afrontar totes aquestes inversions i la regidora d’Economia va acabar la presentació destacant que a nivell econòmic, l'Ajuntament disposa de fons i transparència en la gestió per implementar aquestes inversions.

L'alcalde, Jordi Estiarte, va cloure la presentació, que també es podia seguir pel canal YouTube de l’Ajuntament, agraït a Imma Oliva la bona gestió econòmica que permetrà afrontar aquest projectes i va exposar la creació de la regidoria de projectes i execució pressupostària, que també liderarà Imma Oliva.

Galeria d'imatges