al contingut a la navegació Informació de contacte

La Setmana Agraria de Bellpuig torna a marcar el calendari del mes de gener a la vila

Ahir tenia lloc la inauguració i la primera de les Jornades Tècniques Agràries que s'allargaran fins al 18 de gener

DIMARTS 17 GENER 2023

Des d'ahir dilluns que la Llotja de Bellpuig acull les Jornades Tècniques Agràries que dins el marc de la XXXVI Setmana Agrària s'organitzen conjuntament entre l'Ajuntament de Bellpuig, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Medi Rural de la Generalitat de Catalunya i la Llotja de Bellpuig.

La inauguració va anar a càrrec de l'alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte, la regidora d'Agricultura i diputada al Congrés dels Diputats, Inés Granollers i del director dels ST del DACC a Lleida, Ferran de Noguera.

La regidora d'Agricultura i diputada al Congrés Inés Granollers, va voler destacar i agrair la col·laboració i implicació de la Comissió d'Agricultura de Bellpuig, integrada per diferents pagesos, alhora d'escollir els temes de que tractarien les jornades.

Pel que fa als temes que es tracten aquest any, també va voler destacar que en aquesta Llei de la PAC, al Congrés es va lluitar perquè els pagesos poguessin continuar realitzant cremes de residus vegetals tal i com venien fent tota la vida i en l'autoconsum d'energia fotovoltaica s'ha aconseguit ampliar el radi de les comunitats energètiques de 500 metres a 2 quilòmetres.

Justament, va explicar la creació aquesta setmana de la nova comunitat energètica a Bellpuig "Energies Compartides de Bellpuig i Seana" i va convidar a tots els assistents a sumar-s'hi.

El director dels ST del DACC a Lleida, Ferran de Noguera, va destacar la importància dels temes que es tracten a Bellpuig cada any i especialment enguany, amb la reforma de la PAC i l'autoconsum de l'energia fotovoltaica, senyalant pel que fa aquesta última que el fet que el departament ara englobi acció climàtica, ha fet que es prioritzés el sector agrari dins de la direcció general d'energia i s'agilitzin procediments administratius per facilitar i tirar endavant l'autoconsum. A més, va destacar que hi hauria partides pressupostaries per ajudar comunitats de regants a posar plaques solars i generar la pròpia energia.

Després de la inauguració, Anna Llobet i Irene Tomàs, del Servei de Coordinació d'Ajuts i Registres, van explicar dins de la jornada "La reforma de la PAC i la seva aplicació al 2023", el pla estratègic aquesta nova PAC aplicable del 2023 al 2027, les ajudes que es poden sol·licitar i quins requisits s'han de complir per poder-les sol·licitar. A més, van explicar la novetat dels Eco-Règims, unes ajudes anuals directes, voluntàries, a les que els pagesos s'hi poden acollir si volen, però acceptant determinats compromisos medi ambientals.

Les Jornades Tècniques Agràries continuaran avui i demà, 17 i 18 de gener i tractaran temes tant destacats com l'autoconsum de l'energia fotovoltaica a l'àmbit agrari i els cultius alternatius al panís, resultats de soja, varietats i marcs de plantació.

Galeria d'imatges