al contingut a la navegació Informació de contacte

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell interpreta la 9a Simfonia de Xostakóvitx i presenta l’estrena mundial del Concierto Flamenco d’Abraham Espinosa a Bellpuig

DILLUNS 13 MAIG 2019

El diumenge 12 de maig a les 7 de la tarda al Teatre Armengol de Bellpuig, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC) dirigida per Alfons Reverté oferia el primer dels 3 concerts amb què tanca la temporada, interpretant la 9a Simfonia de Dmitri Xostakóvitx i presentant l’estrena mundial de Concierto Flamenco d’Abraham Espinosa.

A la primera part del Concert, l'OJC acompanyada pels pianistes “Carles & Sofia piano duo” va oferir l’estrena mundial del Concierto Flamenco, per a piano a quatre mans, dedicat a la figura del gran pianista lleidatà Ricard Viñes i composta per Abraham Espinosa.

A la segona part del concert, l'orquestra va interpretar la 9a Simfonia del compositor rus Dmitri Xostakóvitx.

L'ajuntament de Bellpuig col·laborava amb el concert de l'Orquestra Julià Carbonell a Bellpuig.

L'OJC, tancarà la temporada oferint el mateix programa a l'Auditori del Conservatori Superior del Liceu a Barcelona, el diumenge 19 de maig a les 7 de la tarda; i a l'auditori Enric Granados de Lleida, el diumenge 26 de maig a les 7 de la tarda.

L'OJC i Abraham Espinosa.

Amb la interpretació del Concierto Flamenco d'Abraham Espinosa, l’OJC inicia una relació de dos anys amb aquest compositor, com a compositor resident de l’OJC, que la portarà l’any vinent a estrenar també el seu Concert per a piano i orquestra, de la mà de la pianista Cristina Casale, dedicat en aquest cas, a l’altra gran figura pianística de Lleida: Enric Granados. Tot plegat seran dues grans aportacions a la renovació de la literatura pianística.

Abraham Espinosa

Abraham Espinosa, (Barcelona, 1980). Va començar els estudis musicals als 15 anys amb la professora Núria Garriga, per continuar-los al Conservatori Superior de Música del Liceu, on va obtenir el grau superior de piano i de cambra amb el professor Cecilio Tieles. Posteriorment va ampliar repertori i coneixements de piano amb el mestre Jean-Pierre Dupuy. Acompanya regularment diversos cantants i instrumentistes.

Compositor autodidacta, ja componia petites obres abans de començar els estudis musicals. Va realitzar petits cursets d’anàlisi musical amb Carles Guinovart i Domingo González de la Rúbia, i al “Taller de Músics” de Barcelona va cursar piano-jazz amb el professor Alejandro di Constanzo, encara que sempre va aprendre més descobrint i escoltant amb atenció les obres dels grans mestres. Per això, més enllà d’escoles, modes o tendències, sempre ha buscat en la composició un reflex de les seves idees i fantasies pròpies, amb llibertat i creativitat.

La majoria de les seves obres tenen el piano com a protagonista, com “Escenes de nens. 40 peces per a piano”, “12 estudios flamencos para piano”, estrenats per la pianista Cristina Casale, “12 preludios flamencos per a piano”, “Fúria flamenca”, ” Suites flamencas nº1 i nº2″,”Sonatina andaluza “,”3 Gymnopedies: Hommage à Satie “,”Jazzy suite”, “Piano Àlbum a 4 mans”, així com una nova col·lecció de 12 estudios flamencos, altres peces breus, etc.

Així mateix, també ha acompanyat al piano amb orquestra al “Concierto flamenco para piano a 4 manos y orquesta”, encàrrec de Lama&Cabruja piano duo, i en el “Concierto flamenco para piano y orquesta”, que estrenarà de nou la pianista Cristina Casale.

Carles & Sofia piano duo.

Carles Lama i Sofia Cabruja són un duet de gran talent artístic en el món de la música clàssica i un dels més famosos duos de piano d’Europa.

Amb una extraordinària capacitat per commoure al públic, el duo també mostra una sincronització espectacular i un coneixement mutu. Carles i Sofia han obtingut elogis de la crítica per la seva tècnica brillant, la seva passió, la seva qualitat inigualable de so i infinita elegància.

Amb un profund coneixement de tots els gèneres de la música clàssica, Carles i Sofia han desenvolupat un estil únic en la interpretació del repertori per a quatre mans. El duo posseeix una gamma diversa de colors orquestrals, molt natural, juntament amb un profund sentit d’una consciència harmònica.

Des de 1987, quan van començar a tocar junts, la carrera internacional de Carles i Sofia els ha portat a actuar a llocs famosos com el Carnegie Hall (Nova York), el Kolarac Memorial Hall (Belgrad) o el Teatro Solís (Montevideo). El duo actua regularment a capitals mundials com París, Londres, Madrid, Brussel·les, Roma, Barcelona, Milà, Praga, Belgrad, Tòquio, Kuala Lumpur, Xangai, Sant Petersburg, Moscou o Buenos Aires en recital per a quatre mans o amb orquestres, incloent l’Orquestra de Cambra de London City, Orquestra Simfònica de São Paulo, Orchestre de Chambre du Namurois, Orquestra de cambra de Tokio, Orquestra Filharmònica de Malàisia i Hermitage State Orchestra.

Tots dos van néixer a Girona (Catalunya, Espanya) i van mostrar un talent musical excepcional al principi. Després dels seus estudis al Conservatori de Barcelona, van seguir amb la seva formació musical, primer a l’Ecole Normale de París, i després a la Hartt School of Music (Universitat d’Hartford, EUA). Els dos professors que van tenir la major influència en el duo són la pianista russa Nina Svetlanova i la pianista brasilera Luiz de Moura Castro.

El seu repertori oscil·la entre Bach i el segle XXI i inclou totes les obres principals per a piano amb quatre mans les transcripcions orquestrals més brillants i exigents. També han desenvolupat una relació molt estreta amb molts compositors contemporanis, com John Carmichael o Daniel Basomba, que, després d’escoltar el duo, van crear obres especialment per a ells.

Carles i Sofia gaudeixen d’una discografia que inclou la Fantasia en Fa menor de Franz Schubert, el Vals Op. 39 i la Suite Op. 11 de Johannes Brahms, així com les obres completes per a quatre mans del compositor australià John Carmichael.

Com a part de la seva passió per l’educació, també han estat convidats a impartir classes magistrals a diferents països europeus i asiàtics, incloent Itàlia, Grècia, Alemanya, França, Xina, Japó i Singapur.

A més a més, el Carles i la Sofia sempre han estat compromisos amb l’ajuda als projectes de caire social, motiu pel qual se’ls va atorgar una distinció honorífica d’UNICEF, en reconeixement als seus esforços humanitaris.

Galeria d'imatges