al contingut a la navegació Informació de contacte

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell interpreta la 9a Simfonia de Xostakóvitx i presenta l’estrena mundial del Concierto Flamenco d’Abraham Espinosa a Bellpuig

DILLUNS 13 MAIG 2019

El diumenge 12 de maig a les 7 de la tarda al Teatre Armengol de Bellpuig, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC) dirigida per Alfons Reverté oferia el primer dels 3 concerts amb què tanca la temporada, interpretant la 9a Simfonia de Dmitri Xostakóvitx i presentant l’estrena mundial de Concierto Flamenco d’Abraham Espinosa.

A la primera part del Concert, l'OJC acompanyada pels pianistes “Carles & Sofia piano duo” va oferir l’estrena mundial del Concierto Flamenco, per a piano a quatre mans, dedicat a la figura del gran pianista lleidatà Ricard Viñes i composta per Abraham Espinosa.

A la segona part del concert, l'orquestra va interpretar la 9a Simfonia del compositor rus Dmitri Xostakóvitx.

L'ajuntament de Bellpuig col·laborava amb el concert de l'Orquestra Julià Carbonell a Bellpuig.

L'OJC, tancarà la temporada oferint el mateix programa a l'Auditori del Conservatori Superior del Liceu a Barcelona, el diumenge 19 de maig a les 7 de la tarda; i a l'auditori Enric Granados de Lleida, el diumenge 26 de maig a les 7 de la tarda.

L'OJC i Abraham Espinosa.

Amb la interpretació del Concierto Flamenco d'Abraham Espinosa, l’OJC inicia una relació de dos anys amb aquest compositor, com a compositor resident de l’OJC, que la portarà l’any vinent a estrenar també el seu Concert per a piano i orquestra, de la mà de la pianista Cristina Casale, dedicat en aquest cas, a l’altra gran figura pianística de Lleida: Enric Granados. Tot plegat seran dues grans aportacions a la renovació de la literatura pianística.

Abraham Espinosa

Abraham Espinosa, (Barcelona, 1980). Va començar els estudis musicals als 15 anys amb la professora Núria Garriga, per continuar-los al Conservatori Superior de Música del Liceu, on va obtenir el grau superior de piano i de cambra amb el professor Cecilio Tieles. Posteriorment va ampliar repertori i coneixements de piano amb el mestre Jean-Pierre Dupuy. Acompanya regularment diversos cantants i instrumentistes.

Compositor autodidacta, ja componia petites obres abans de començar els estudis musicals. Va realitzar petits cursets d’anàlisi musical amb Carles Guinovart i Domingo González de la Rúbia, i al “Taller de Músics” de Barcelona va cursar piano-jazz amb el professor Alejandro di Constanzo, encara que sempre va aprendre més descobrint i escoltant amb atenció les obres dels grans mestres. Per això, més enllà d’escoles, modes o tendències, sempre ha buscat en la composició un reflex de les seves idees i fantasies pròpies, amb llibertat i creativitat.

La majoria de les seves obres tenen el piano com a protagonista, com “Escenes de nens. 40 peces per a piano”, “12 estudios flamencos para piano”, estrenats per la pianista Cristina Casale, “12 preludios flamencos per a piano”, “Fúria flamenca”, ” Suites flamencas nº1 i nº2″,”Sonatina andaluza “,”3 Gymnopedies: Hommage à Satie “,”Jazzy suite”, “Piano Àlbum a 4 mans”, així com una nova col·lecció de 12 estudios flamencos, altres peces breus, etc.

Així mateix, també ha acompanyat al piano amb orquestra al “Concierto flamenco para piano a 4 manos y orquesta”, encàrrec de Lama&Cabruja piano duo, i en el “Concierto flamenco para piano y orquesta”, que estrenarà de nou la pianista Cristina Casale.

Carles & Sofia piano duo.

Carles Lama i Sofia Cabruja són un duet de gran talent artístic en el món de la música clàssica i un dels més famosos duos de piano d’Europa.

Amb una extraordinària capacitat per commoure al públic, el duo també mostra una sincronització espectacular i un coneixement mutu. Carles i Sofia han obtingut elogis de la crítica per la seva tècnica brillant, la seva passió, la seva qualitat inigualable de so i infinita elegància.

Amb un profund coneixement de tots els gèneres de la música clàssica, Carles i Sofia han desenvolupat un estil únic en la interpretació del repertori per a quatre mans. El duo posseeix una gamma diversa de colors orquestrals, molt natural, juntament amb un profund sentit d’una consciència harmònica.

Des de 1987, quan van començar a tocar junts, la carrera internacional de Carles i Sofia els ha portat a actuar a llocs famosos com el Carnegie Hall (Nova York), el Kolarac Memorial Hall (Belgrad) o el Teatro Solís (Montevideo). El duo actua regularment a capitals mundials com París, Londres, Madrid, Brussel·les, Roma, Barcelona, Milà, Praga, Belgrad, Tòquio, Kuala Lumpur, Xangai, Sant Petersburg, Moscou o Buenos Aires en recital per a quatre mans o amb orquestres, incloent l’Orquestra de Cambra de London City, Orquestra Simfònica de São Paulo, Orchestre de Chambre du Namurois, Orquestra de cambra de Tokio, Orquestra Filharmònica de Malàisia i Hermitage State Orchestra.

Tots dos van néixer a Girona (Catalunya, Espanya) i van mostrar un talent musical excepcional al principi. Després dels seus estudis al Conservatori de Barcelona, van seguir amb la seva formació musical, primer a l’Ecole Normale de París, i després a la Hartt School of Music (Universitat d’Hartford, EUA). Els dos professors que van tenir la major influència en el duo són la pianista russa Nina Svetlanova i la pianista brasilera Luiz de Moura Castro.

El seu repertori oscil·la entre Bach i el segle XXI i inclou totes les obres principals per a piano amb quatre mans les transcripcions orquestrals més brillants i exigents. També han desenvolupat una relació molt estreta amb molts compositors contemporanis, com John Carmichael o Daniel Basomba, que, després d’escoltar el duo, van crear obres especialment per a ells.

Carles i Sofia gaudeixen d’una discografia que inclou la Fantasia en Fa menor de Franz Schubert, el Vals Op. 39 i la Suite Op. 11 de Johannes Brahms, així com les obres completes per a quatre mans del compositor australià John Carmichael.

Com a part de la seva passió per l’educació, també han estat convidats a impartir classes magistrals a diferents països europeus i asiàtics, incloent Itàlia, Grècia, Alemanya, França, Xina, Japó i Singapur.

A més a més, el Carles i la Sofia sempre han estat compromisos amb l’ajuda als projectes de caire social, motiu pel qual se’ls va atorgar una distinció honorífica d’UNICEF, en reconeixement als seus esforços humanitaris.

Galeria d'imatges

Document Actions