al contingut a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Bellpuig informa sobre els criteris i les recomanacions del Govern de la Generalitat de Catalunya en activitats i empreses agràries en vistes a la campanya de la fruita

DIMECRES 06 MAIG 2020

COMUNICAT:

 

L’Ajuntament de Bellpuig informa sobre els criteris i les recomanacions del Govern de la Generalitat de Catalunya en activitats i empreses agràries en vistes a la campanya de recollida de la fruita

 

Atenent l’Estat d’Alarma amb motiu de la lluita contra l’epidèmia de COVID-19, us informem que la Generalitat de Catalunya ha fixat una sèrie criteris i recomanacions d’actuació en activitats i empreses agràries amb vistes a l’inici de la campanya agrària. Les mesures s’han aprovat amb representants del sector agroalimentari, els agents socials i dels ajuntaments implicats de Lleida. Les recomanacions s’han fet de manera coordinada amb els departaments de Salut, Interior, Treball, Afers Socials i Famílies, i Territori i Sostenibilitat. El Govern va establir dimarts passat que la coordinació i el seguiment de la campanya es farà a través de diverses comissions tècniques.

El document fixa com a criteri general informar tot el personal sobre la malaltia, les vies de transmissió del virus i les mesures de prevenció individuals a prendre, amb especial èmfasi en les mesures higièniques. El document es fixa molt especialment en la mobilitat dels treballadors, la seguretat laboral al camp, la seguretat laboral a les centrals, la seguretat i higiene als allotjament de temporers que hi ha als municipis, la seguretat en els desplaçaments laborals, la gestió dels serveis socials i salut pública dels municipis que augmenten la població, la gestió del creixement exponencial de persones que arriben als municipis i hi resideixen molt temporalment i la gestió dels possibles casos positius del COVID-19.

 

Criteris de transport de treballadors

En vehicles particulars de fins a 9 places, hi podran anar dues persones per cada fila de seients, sempre que utilitzin mascaretes i respectin la distància màxima possible entre els ocupants del vehicle. Així, en un vehicle de cinc places, hi podrà anar el conductor i tres ocupants. En un de nou places, el conductors més cinc ocupants. El seient del mig de cada fila ha de quedar buit.

En els autocars que lloguen les empreses per al transport dels seus treballadors, no podran ser ocupats més de la meitat dels seients disponibles. És permès l’ús de motocicletes i bicicletes només per les causes de mobilitat previstes i de manera individual.

 

 

Prendre la temperatura dos cops al dia

Cal prendre la temperatura als treballadors 2 cops al dia, a l'arribada al lloc de treball i en finalitzar la jornada. Les persones que es neguin a la presa de temperatura no podran desenvolupar la seva activitat. Els treballadors mantindran una freqüent i adequada higiene de mans i serà obligatori l’ús de mascaretes i guants, excepte quan les tasques encomanades no ho facin possible. Els materials de protecció, de control de la temperatura i d’higiene seran proporcionats per l'empresa. Els magatzems o espais tancats i les explotacions hauran de reforçar la neteja i desinfecció de les instal·lacions, i s’hauran d’higienitzar permanentment els equips i les eines d'ús comú.

El protocol també determina que les empreses i els qui contracten treballadors disposin d’un Pla d’organització de treball que organitzi la feina de tal manera que s'evitin les aglomeracions i el contacte entre els treballadors per evitar possibles contagis i es doni una ràpida resposta en el cas que algun treballador presenti un símptoma, i així poder identificar els possibles contagis.

 

 

Criteris per a allotjaments

El pla aborda també les condicions que han de complir els albergs i habitatges on s’allotgin els treballadors del camp. El propietari, abans de l’ocupació de l’habitatge o l’habitació, s’encarregarà de netejar-los i desinfectar-los. En els allotjaments, la distribució dels llocs de descans, taules per menjar, llits, etc. ha de tenir una distància mínima d’1,5 m entre les persones i s’evitarà fer ús de zones comunes.

 

Mesures en àmbit municipal

Els ajuntaments hauran de disposar d’una sèrie de dades concretes que els permetin preveure l’impacte de l’activitat de la campanya en el seu municipi i prevenir una alerta sanitària. Es recomana que els consistoris dimensionin els seus serveis (vigilància privada, protecció civil...) per fer complir les normes i recomanacions establertes per a la ciutadania en relació amb la COVID19.

Cada municipi haurà de disposar d’uns espais municipals amb quatre zones diferenciades en cas de necessitat d’aïllament dels treballadors quan, per motius justificats, no es pugui fer l’aïllament en el domicili particular o a l’alberg públic o privat on s’allotgen. Una zona neta i tres més per poder aïllar els qui tenen simptomatologia, els qui hi han tingut contacte estret i el positius. Aquests espais han de ser independents. També és possible que diversos municipis comparteixin aquests espais quan calgui per absència de prou població o manca de disponibilitat d’espais.

D’acord amb els serveis socials corresponents, locals o comarcals, les autoritats locals han de vetllar perquè les persones confinades tinguin els serveis d’alimentació escaients i els de neteja i desinfecció que siguin necessaris.

 

Us adjuntem el document amb tots els detalls del protocol vigent a data d’avui, 6 de maig de 2020. En cas que es produeixin novetats en el contingut d’aquest protocol les anirem actualitzant en nous comunicats

Fitxers adjunts