al contingut a la navegació Informació de contacte

Inaguració de la sala d'exposicions de la Festivitat dels Dolors de la Mare de Déu a Bellpuig

DILLUNS 17 SETEMBRE 2018

Avui divendres 14 de setembre de 2018 a dos quarts d’una del migdia i coincidint amb els actes previstos per la Festa Major de Bellpuig, s’ha inaugurat la Sala d’Exposicions de la Festivitat dels Dolors de la Mare de Déu, situada a l’Espai Escorxador.

L’exposició permanent conté material vinculat amb la festa i els passos de la processó que fins avui en dia es guardaven en domicilis i magatzems particulars. El nou espai en què també es mostra fotografies i records de la festa, serà visitable durant tot l’any.

La inauguració ha anat a càrrec de l’Il·lm. Sr. Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida.

L’acte inaugural ha estat encapçalat pel mossèn de Bellpuig, que ha fet la benedicció de la nova sala.

Tot seguit el president de la diputació ha descobert una placa commemorativa i s’ha donat pas a uns parlaments de l'alcalde de Bellpuig, de la vicepresidenta de la congregació dels Dolors i finalment del Sr. Joan René.

L’acte ha acabat amb la interpretació que l’Orfeó Joventut de Bellpuig ha fet del Cant dels Goigs de la Mare de Déu dels Dolors.

A la inauguració, l'alcalde de Bellpuig ha assenyalat que aquest nou espai salvaguarda un patrimoni de tots els Bellpugencs i Bellpugenques, i ha destacat també el compromís de la Diputació de Lleida, que ha estat fonamental per dur a terme aquest i d’altres projectes per a la població.

La Sala d’exposicions de la Festivitat dels Dolors de la Mare de Déu a Bellpuig.

Bellpuig compta a partir d'ara amb una nova sala d’exposicions dedicada a la Festivitat dels Dolors de la Mare de Déu.

Una de les festes principals a Bellpuig és la Festa dels Dolors, que s’emmarca dins d’un cap de setmana festiu en el que la població de Bellpuig manifesta la devoció que té envers la Mare de Déu dels Dolors.

La Festa dels Dolors se celebra el divendres abans de divendres Sant.

Els actes religiosos es desenvolupen amb un protocol estricte, relíquia d’antigues celebracions religioses avui perdudes. Presideixen els actes el prior i la priora i aquest, van sempre acompanyats per dos discrets i dues discretes.

La diada dels Dolors esdevé l’eix central d’un cap de setmana festiu a Bellpuig, destacant per damunt de tots els actes que s’organitzen la Missa Concelebrada que es desenvolupa a la Parròquia de Sant Nicolau i la Magna Processó Penitencial que és coneguda per la seva majestuositat, el seu gran ressò popular que ha adquirit amb el pas dels anys i la gran quantitat de persones que hi participen en el desenvolupament de la mateixa.

La processó dels Dolors té, amb el Pas de la Mare de Déu, sis passos que fins avui en dia es guardaven en domicilis i magatzems particulars de veïns i veïnes, igual que tot el material vinculat amb la festa del que cada pas es fa càrrec del mateix. La resta de material es trobava també a la parròquia o a la casa parroquial.

Amb la inauguració d’aquest espai, Bellpuig podrà fer visible la festa dels Dolors de la Mare de Déu durant tot l’any, els passos seran exposats tots junts en un espai i es disposarà d’uns magatzems individuals per a guardar tot el seu material. Al nou espai també es mostra fotografies i records de la festa.