al contingut a la navegació Informació de contacte

Espais de memòria a Bellpuig

DILLUNS 24 MAIG 2021

L'Ajuntament de Bellpuig ha instal·lat aquesta setmana dos espais de memòria senzills i amb una estètica minimalista en acer CORTEN. 

El primer espai de memòria s’ha instal·lat a la part superior dels Jardins del carrer Valeri Serra que es un indret molt proper al lloc on hi va haver els bombardejos més cruents i on el 4 de gener de 1939 va morir més població civil. 

Aquest indret que va ser l’escollit per la ciutadania per instal·lar-hi aquest memorial en la passada consulta popular de l’1 d’octubre de 2020. Cada any en aquest punt, el dia 4 de gener es fa es fa una ofrena floral i  a la mateixa hora del bombardeig es fa un repic de campanes. 

El memorial fa uns 3 metres de llargada per 1,5 d’alçada i a la part superior té retallada la silueta de Bellpuig. 

El memorial té una clara voluntat simbòlica tant pel que fa al material metàl·lic escollit, com pel fet que el seu acabat oxidat aporta consciència del pas del temps i de la importància del restabliment de la memòria de les víctimes que la dictadura va voler esborrar.  A més, ajuda a identificar, des d’un punt de vista estètic, com a espai de memòria democràtica a Catalunya. 

La silueta de Bellpuig té una presència simbòlica que és la de donar aixopluc a totes les persones que van perdre la vida com a conseqüència de les bombes o els fusells. 

El segon espai de memòria s’ha instal·lat al cementiri de Bellpuig, al costat del lloc d’enterrament dels soldats que van perdre la vida a l’Hospital Quirúrgic del XII Cos d'Exèrcit republicà que va estar instal·lat al Convent de Sant Bartomeu entre el 1938 i principis del 1939. Té unes  dimensions aproximades de 0,70 metres de llargada per 1,5 metres d'alçada i està executat amb el mateix material i amb idèntica voluntat simbòlica que el primer element memorial.

 

Galeria d'imatges