al contingut a la navegació Informació de contacte

El cantautor Empordanès Mazoni commemora els seus 20 anys de carrera artística amb un concert al Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig

L’actuació, que tindrà lloc el divendres 21 de juliol a les 20.30 hores, està organitzada per l’Àrea de Monuments i Jaciments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Ajuntament de Bellpuig.

DIJOUS 06 JULIOL 2023

El convent de Sant Bartomeu de Bellpuig acollirà el pròxim divendres 21 de juliol el concert de Jaume Pla, conegut amb el nom artístic de Mazoni.

El cantautor de la Bisbal d’Empordà commemora enguany els seus 20 anys de carrera artística i per celebrar-ho, està oferint una gira de concerts on ofereix al públic els grans èxits de la seva carrera, una selecció de cançons que ja formen part de la història de la música popular catalana.

El concert tindrà lloc a les 20.30 hores i està organitzat per l’Àrea de Monuments i Jaciments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACdC) i l’Ajuntament de Bellpuig.

L’actuació forma part del programa d’activitats de dinamització cultural que l’ACdC desplega als equipaments que es troben sota la seva gestió i s’ha organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Bellpuig.

Mazoni interpretarà a Bellpuig una selecció de 20 cançons imprescindibles del seu repertori musical a les quals donarà una nova sonoritat. Serà una magnífica oportunitat per descobrir i redescobrir un dels referents musicals de casa nostra, autor de temes que ja formen part de la memòria musical del país com “Eufòria”, “No tinc temps”, “A.I.L.O.I.U”, “Caputxeta” o “Pedres”, entre moltes altres.

Les entrades pel concert es poden adquirir a la pàgina web de Monuments de Catalunya i tenen un preu de 12 euros. L’aforament és limitat.


Sobre el Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig:

El convent de Sant Bartomeu, situat als afores del nucli urbà de Bellpuig, constitueix una mostra notabilíssima de la transició del gòtic tardà al Renaixement. Fou construït el 1507 per Ramon Folc III de Cardona-Anglesola, baró de Bellpuig i aleshores virrei de Sicília, que obtingué del papa Juli II una butlla per establir un convent de franciscans al lloc on hi havia una antiga capella de Sant Bartomeu.

El propòsit de Ramon Folc III era construir un marc on ubicar el seu mausoleu, influït pels costums de la noblesa napolitana, per a la qual la construcció d’un mausoleu de marbre i capella pròpia era un senyal de poder i magnificència. A la vegada, la donació als franciscans garantia la intercessió de la comunitat per a la salvació de la seva ànima. L'arquitectura del convent mostra el contrast entre l'austeritat franciscana i l'esplendor amb la qual el va voler dotar la família dels Cardona Anglesola. A mesura que l'execució del projecte es perllongava en el temps, l'estructura gòtica del conjunt deixà pas a elements renaixentistes com l'encoixinat de la façana de llevant, el segon pis del claustre o el mirador del duc.

L’edifici conventual, de planta rectangular, s’organitza entorn de dos claustres. El segon claustre és l’element arquitectònic més rellevant del convent. Participa del gòtic tardà i s’hi pot observar la solució arquitectònica innovadora a les arcades, de forma entorxada. Les galeries superiors són un afegit del començament del segle XVII i mantenen l’estil renaixentista.

La peça més important del conjunt és el mateix mausoleu del fundador, actualment ubicat a l'església conventual de Bellpuig. Es tracta d'una obra plenament renaixentista, que exalta les virtuts i recorda les victòries militars de Ramon Folc III, amb la voluntat de perpetuar-ne la seva memòria. Els atacs durant la guerra del Francès i l'abandonament que seguí la desamortització del 1835 van fer témer per la pervivència d'aquest patrimoni, de manera que el mausoleu va ser traslladat a l'església parroquial, on es pot visitar actualment.

Informació d’interès
● Divendres 21 de juliol de 2022, 20.30 hores, convent Sant Bartomeu de Bellpuig
● Preu: 12 euros anticipada, aforament limitat
● Venda entrades a:

www.patrimoni.gencat.cat/monuments
Al Convent de Sant Bartomeu: Carretera de Belianes, s/n 25250 Bellpuig (Urgell)

Galeria d'imatges