al contingut a la navegació Informació de contacte

Dia local de la Memòria Històrica

La vila de Bellpuig recorda i commemora les víctimes de la Guerra Civil amb el Dia Local de la Memòria Històrica i Reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil.

DISSABTE 08 GENER 2022

Davant del Memorial que es va instal·lar recentment als Jardins del carrer Valeri Serra va tenir lloc, el dia 4 de gener, l’acte que començava amb el toc d’alarma de les campanes de l’església Sant Nicolau i tot seguit es va fer la lectura d’un manifest i la interpretació del Cant dels Ocells. 

Recordem que la població de Bellpuig, que tenia uns 3100 habitants l’any 1936, va patir els efectes de la guerra civil del 1936 al 1939 de forma especialment cruenta. 

A banda dels soldats cridats a files i que van morir al front, Bellpuig va patir a principis de gener de 1939, múltiples bombardejos de l’aviació feixista que, agafant com a objectius les cases del nucli urbà, van assassinar dones, homes i nens. 

D’aquests bombardejos va ser especialment cruent el del dia 4 de gener de 1939 a dos quarts de nou del matí, durant el qual va morir més població civil i la zona més castigada va ser justament els carrers del voltant del punt alt del carrer Valeri Serra. Per aquest motiu l’equip de govern municipal va instaurar aquesta commemoració que cada any té lloc a la mateixa hora. 

El memorial de les víctimes de la Guerra Civil als Jardins del carrer Valeri Serra ja ha quedat completat definitivament amb la instal·lació d’uns panells amb els noms de totes les persones que van morir per diverses circumstàncies durant l’enfrontament bèl·lic.

Galeria d'imatges