al contingut a la navegació Informació de contacte

Dia de la Memòria Històrica i del Reconeixement a les víctimes de la Guerra Civil a Bellpuig

DIUMENGE 05 GENER 2020

A Bellpuig el dissabte 4 de gener de 2020, a dos quarts de nou del matí, es va recordar les víctimes de la Guerra Civil a la població, amb un repic de campanes i una ofrena floral al carrer Valeri Serra.

En el ple de l’Ajuntament de Bellpuig del dia 7 d’octubre de 2019, es va aprovar per unanimitat una moció sobre la memòria històrica i el reconeixement a les víctimes de la Guerra Civil, en la qual entre altres acords es declarava el dia 4 de gener com a Diada de la Memòria Històrica de Bellpuig.

La data escollida té relació amb el 4 de gener de 1939 quan, a dos quarts de nou del matí, els bombardejos de l’aviació feixista van assassinar més població civil a Bellpuig.

La població de Bellpuig, que tenia uns 3100 habitants l’any 1936, va patir els efectes de la guerra civil del 1936 al 1939 de forma especialment cruenta.

A banda dels soldats cridats a files i que van morir al front, Bellpuig va patir a principis de gener de 1939, múltiples bombardejos de l’aviació feixista que, agafant com a objectius les cases del nucli urbà, van assassinar dones, homes i canalla.

D’aquests bombardejos va ser especialment cruent el del dia 4 de gener de 1939 a dos quarts de nou del matí, durant el qual va morir més població civil i la zona més castigada va ser justament els carrers del voltant del punt alt del carrer Valeri Serra.”

Moció sobre la memòria històrica i el reconeixement a les víctimes de la Guerra Civil.

En el ple de l’Ajuntament de Bellpuig del dia 7 d’octubre de 2019, el Grup Municipal Acord Municipal Republicà-Esquerra Republicana de Bellpuig, va presentar una moció sobre la memòria històrica i el reconeixement a les víctimes de la guerra civil que va ser aprovada per unanimitat.

La moció presentada incloïa entre els seus acords:

  • Declarar el dia 4 de gener com a Diada de la Memòria Històrica de Bellpuig, ja que aquesta data guarda relació amb el 4 de gener de 1939 quan, a dos quarts de nou del matí, els bombardejos de l’aviació feixista van assassinar més població civil a Bellpuig. D’acord amb aquesta declaració, cada 4 de gener l’ajuntament de Bellpuig durà a terme actes o accions de commemoració de la memòria de les víctimes de la Guerra Civil.

  • L’habilitació d’un espai al nucli urbà de Bellpuig per dignificar la memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil a la població i la construcció d’un element que les recordi, on hi constin les dades de les persones mortes o desaparegudes. El lloc on s’ubicarà l’espai es decidirà en una consulta popular que se celebrarà el dia 1 d’octubre de 2020.

  • L’habilitació d’un espai al cementiri de Bellpuig per a dignificar la memòria de tots els soldats que van morir a l’Hospital Quirúrgic del XIIè Cos de l’Exèrcit Republicà ubicat al Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig i que van ser enterrats al cementiri en foses comunes així com la construcció d’un element que els recordi.

  • L’elaboració d’un llistat de la població civil de Bellpuig que ha de ser reconeguda en aquest memorial d'acord amb els arxius històrics i fonts documentals adients.