al contingut a la navegació Informació de contacte

Comunicat de la regidoria d’Educació i Igualtat de l’Ajuntament de Bellpuig davant l’operació policial que ahir va tenir lloc al municipi

DIJOUS 21 NOVEMBRE 2019

COMUNICAT DE LA REGIDORIA D’EDUCACIÓ I IGUALTAT DE L’AJUNTAMENT DE BELLPUIG DAVANT L’OPERACIÓ POLICIAL QUE AHIR VA TENIR LLOC AL MUNICIPI   

 

Ahir dimecres 20 de novembre a Bellpuig vam viure un episodi flagrant de vulneració de drets d’infants del nostre municipi. 

 

Precisament en aquesta data, un 20 de novembre de 1989, l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Convenció dels Drets dels Infants amb què tots els estats membres, també l’espanyol, es comprometien a complir amb els 54 articles amb què es salvaguarden els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de la infantesa.

 

Ahir que es celebrava el 30è aniversari d’aquesta fita, des de la Regidoria d’Educació i d’Igualtat vam organitzar una activitat pedagògica per a tots els nens i nenes de les escoles de Bellpuig perquè prenguessin consciència de quins són els seus drets com a infants.

 

Malauradament, cap a les 8h del matí, tres infants d’entre 4 i 9 anys van veure violats els seus drets i van haver de veure, atemorits, com la Guàrdia Civil esbotzava la porta de casa seua, irrompia a la seva llar i l’escorcollava emparada per una ordre judicial, vulnerant almenys, dos articles d’aquesta convenció.

 

L’Article 2 on es constata que:

 

«1. Els estats membres han de respectar els drets enunciats en aquesta Convenció i assegurar-los a tots els infants sota la seva jurisdicció sense cap mena de discriminació, independentment de la raça, el color, el sexe, la llengua, la religió, l’opinió política o d’altra mena, l’origen nacional, ètnic o social, la posició econòmica, la incapacitat física, el naixement o qualsevol altra condició de l’infant, dels seus pares o dels seus tutors legals. 

 

  1. Els estats membres prendran totes les mesures adequades per assegurar que l’infant estigui protegit contra tota classe de discriminació o càstig per mor de la condició, les activitats, les opinions expressades o de les creences dels seus pares, tutors legals o familiars de l’infant.»

 

No entrarem a qüestionar els fets que van provocar aquesta intervenció policial, però si que denunciem públicament i mostrem el nostre més gran rebuig a les maneres com es va actuar des del punt de vista dels infants, ja que tot i que els cossos policials sabien que en aquella casa hi vivia una família que tenia tres fills menors, es va actuar amb violència mentre ells estaven a la llar. 

 

Així doncs, els infants van haver de presenciar com la policia esbotzava la porta de casa seva, entrava de forma violenta al seu domicili, emmanillava al seu pare i escorcollava les seves coses. A més, no va ser fins que una veïna, de forma persistent, veient l’actuació policial i sentint els plors, va demanar endur-se els menors a casa seva que la policia va accedir a retirar els menors del domicili. 

 

Per tot això, des de la Regidoria d’Educació i Igualtat de l’Ajuntament de Bellpuig:

 

  1. Denunciem l’actuació policial que ahir va tenir lloc al nostre municipi per part de la Guardia Civil pel que fa al respecte dels drets dels infants

 

  1. Exigim que es revisin i s’apliquin els protocols adequats per salvaguardar els drets dels infants en aquest tipus d’operacions

 

  1. Vetllarem per garantir que aquests infants reben l’atenció necessària davant dels successos ocorreguts

 

  1. Estudiarem emprendre les mesures i accions necessàries per garantir que no es torni a produir una situació similar al nostre municipi

 

 

Bellpuig, 21/11/2020

Fitxers adjunts