al contingut a la navegació Informació de contacte

Bellpuig reivindica el paper de les dones amb una setmana d’activitats durant el març

DIMECRES 26 FEBRER 2020

Coincidint amb la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Bellpuig s’han organitzat activitats lúdiques i reivindicatives amb la col·laboració d’entitats del municipi.

L’Ajuntament de Bellpuig ha donat a conèixer avui la programació de les diferents activitats entorn del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, que es realitzaran al municipi del 2 al 15 de març. Enguany, l’objectiu és visualitzar el paper de les dones - molts cops invisibilitzat en el decurs de la història – però sobretot, donar valor al treball de cures i reproductiu que històricament han assumit les dones. “Cal posar en valor que tenir cura dels altres, cuinar o netejar són tasques diàries essencials per al benestar de la societat, les comunitats i l’economia”, ha assenyalat Sandra Oriola, regidora d’igualtat de l’Ajuntament de Bellpuig.

Del 2 al 15 de març al vestíbul del gimnàs municipal de forma permanent i itinerant durant els dies d'activitats es podrà visitar l’exposició "Quin temps tenim? L'organització de la vida quotidiana" de l’Institut Català de les Dones. Una mostra que posa en relleu les dificultats per harmonitzar els diferents temps de vida, les quals han convertit la gestió del temps en una de les qüestions prioritàries per al benestar de les persones. Per què ens falta temps? Com es pot fer compatible la jornada laboral amb les necessitats de cura i atenció de les persones?

El dimecres 4 de març a les 19 h a la sala de conferències de la sala de cultura tindrà lloc la presentació del llibre "Dones Rebels, històries contra el silenci" amb la seva autora Aina Torres. En aquesta obra, l’autora recupera el referent de vint-i-dues dones d’arreu de la nostra geografia que van prendre partit per enderrocar els murs del patriarcat. Milicianes, aviadores, matemàtiques, pintores, compositores, polítiques, escriptores, metgesses, esportistes, sindicalistes, periodistes, mestres, activistes veïnals…

El divendres 6 de març a les 20 h el Teatre Armengol acollirà el cinefòrum "Cuidar entre Terres. Qui sosté la vida quan les dones migren?" amb la participació d'algunes de les seves protagonistes. A diferència de la migració masculina, la de les dones desencadena cadenes de cures: mentre a les ciutats i els països de destinació moltes migrades, desplaçades i exiliades són ocupades al sector domèstic i, amb el seu treball precaritzat, omplen un buit que tradicionalment han cobert les dones de manera no remunerada dins de la família, al seu país o territori d’origen el dèficit de cures que hi queda quan migren és cobert per altres dones.

Sovint, àvies, tietes, germanes... queden a càrrec d’infants i persones dependents. En aquest documental, es reflexiona a partir de l’experiència en primera persona de quatre dones sobre tots aquests temes.

Una activitat especialment per a homes

El dissabte 7 de març a les 19h a la casa de Cultura Carme Serra es realitzarà la xerrada taller "Les noves masculinitats" a càrrec del col·lectiu Homes Igualitaris de Catalunya. L’objectiu d’aquesta activitat, on només hi podran participar homes, és parlar sobre els estereotips i valors socials de la masculinitat hegemònica i altres masculinitats alternatives amb l’objectiu de promoure’n de respectuoses i igualitàries.

La coreografia feminista “Un violador al teu camí” tancarà els actes del 8M

El dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, es realitzaran un seguit d’activitats lúdiques i reivindicatives.

A les 12 h als baixos del Castell tindrà lloc l’espectacle infantil "Amb ulls de nena" (a partir de 4 anys) a càrrec de Marta Gorchs de la Companyia Sifó. La narradora trencarà alguns estereotips de gènere a través de tres contes que expliquen l’origen dels astres, la invenció de la nina i l’origen del tambor.

A les 13:30 h al local de Càritas es realitzarà el Dinar de Dones, un dinar de carmanyola compartida on es compartiran diversos plats que s’hauran elaborat des dels diferents col·lectius participants i que representaran la diversitat intercultural i gastronòmica de les dones de Bellpuig. Les inscripcions es poden fer a l'Ajuntament de Bellpuig fins al 28 de febrer.

Per acabar, els actes del 8 de març es tancaran amb la coreografia de dones "Un violador al teu camí". Aquest ball que van iniciar les feministes xilenes ja ha fet la volta al món i també es representarà a Bellpuig per denunciar la vulneració de drets i violència que encara viuen les dones avui en dia. A través d’un grup de whatsaap, on ja s’hi ha inscrit més de 150 dones del municipi, s’han compartit els balls i la lletra en català per tal que cadascú la practiqui a casa. El 8 de març al Parc (plaça Ramón Folch) a les 17 h es farà l’assaig general i a les 18 h es gravarà el ball. En acabar, es realitzarà la lectura del manifest del 8M.

Diverses entitats del municipi i dones a títol personal col·laboren de forma desinteressada en la coordinació i realització de les activitats de la Setmana de la Dona.

Galeria d'imatges