al contingut a la navegació Informació de contacte

Bellpuig recorda el Nomenament de Ciutat Pubilla de la Sardana ara fa 50 anys.

Una exposició que es podrà visitar fins el dia 7 de maig repassa la història de l'Agrupació Sardanista de Bellpuig i l'efemèride.

DIMECRES 26 ABRIL 2023

Dissabte es va inaugurar a la Casa de Cultura una exposició de fotografies i de material que fa un repàs a la història de l'Agrupació Sardanista de Bellpuig i al nomenament i la festa de Bellpuig Ciutat Pubilla de la Sardana l'any 1972.

De fet, les commemoracions de l'efemèride ja van començar l'any passat i aquesta exposició posarà punt i final a les mateixes.

La celebració d'aquest pubillatge de es va viure a la vila amb un sentiment molt marcat i amb la il·lusió d'avançar cap a una nova etapa de llibertat, amb manifestacions patriòtiques i catalanistes que van suposar un abans i un després d'aquestes celebracions sardanistes arreu de Catalunya.

La trobada sardanista de Bellpuig va suposar un punt d'inflexió. A partir de Bellpuig hi hagué un abans i un després en la celebració del pubillatge amb  una proliferació continuada i creixent dels nostres símbols i en un compromís molt més decidit i reivindicatiu en l'elaboració i lectura de futurs manifestos, i en les actituds i posicionaments personals.

El pubillatge de Bellpuig va posar de manifest l'empenta i entusiasme dels sardanistes de Bellpuig i de les comarques lleidatanes en general i la consciència que s'avançava cap a una nova època. Quan a molts llocs la senyera era prohibida i castigades les persones que tenien l'atreviment d'exhibir-la en públic, Bellpuig va aparèixer per aquell esdeveniment, atapeïda de banderes a tots els carrers.

Aquesta exposició gràfica vol recordar aquells moments i donar a conèixer a noves generacions la importància del nomenament i de tot el que en aquells moments va representar per al nostre poble, per al país, pels ideals i per les llibertats.

Abans de la inauguració, va tenir lloc a la Sala de Plens de l'Ajuntament un acte d'homenatge als senyors Eusebi Majós i Joan Vidal i Gayolà pel seu suport i estreta col·laboració amb l'esdeveniment.  

L'exposició es pot visitar els divendres i dissabtes de les 19.00 a les 21.00 hores i els diumenges de les 12.00 a les 14.00 i de les 19.00 a les 21.00 hores.

Galeria d'imatges