al contingut a la navegació Informació de contacte

Bellpuig portarà un any més la Flama del Canigó a l'Urgell

Representants del Centre Excursionista CIM han sortit aquest matí de la vila direcció al Canigó on participaran de la regeneració de la Flama i la recolliran per lliurar-la a Puigcerdà a la Penya Pedal.

DIMECRES 22 JUNY 2022

Un any més Bellpuig serà la població encarregada de repartir la Flama del Canigó des de Puigcerdà fins a la vila per mitjà d’una marxa cicloturista organitzada amb la Penya Pedal que recollirà de les mans del Centre Excursionista CIM la Flama renovada aquesta nit al cim del Canigó. 

Ja fa uns anys que “Tradicions i Costums” (Òmnium Cultural), coordinadora a Catalunya de les rutes que s’organitzen arreu del País per anar a buscar i repartir la Flama, va adjudicar a Bellpuig la Ruta de la Flama que va des de Puigcerdà per la Cerdanya, l’Alt Urgell, La Noguera, El Pallars Jussà, La Segarra, l’Urgell, fins a Bellpuig.  

Cada any el Centre Excursionista CIM recull la Flama renovada al cim del Canigó i la lliura a Puigcerdà a la Penya Pedal que per mitjà d’una marxa ciclista la reparteix pels municipis que al seu pas la volen acollir. 

Per tots és conegut que la Flama que baixa del Canigó simbolitza mil anys de la nostra història. Es remunta als actes fundacionals de la dinastia dels nostres comtes-reis i a la creació d’uns dels llocs  més emblemàtics de la nostra història: el monestir de Sant Martí del Canigó, fundat per Guifré II de Cerdanya i Conflent i consagrat pel seu germà l’abat Oliba, tots dos besnéts del comte Guifré el Pilós. 

Endur-se la flama  i transmetre-la és un acte d’afirmació nacional inequívoc: un únic foc, repartit per tot el país, que encén i crema a la mateixa hora les fogueres que es preparen a cada municipi. Tanmateix la Flama pot ser més encara si volem, fer-la portadora i ambaixadora dels nostres anhels de justícia i llibertat. 

Aquest matí, l’alcalde, Jordi Estiarte, ha acomiadat als membres del Centre Excursionista CIM que han marxat ja cap al Canigó.