al contingut a la navegació Informació de contacte

Bellpuig porta la Flama del Canigó un any més a les terres de Lleida

El Centre Excursionista CIM, la Penya Pedal, Òmnium Cultural i l'Ajuntament de Bellpuig, organitzen i coordinen aquest repartiment.

DILLUNS 22 JUNY 2020

Ja fa uns anys que “Tradicions i Costums” (Òmnium Cultural), coordinadora a Catalunya de les rutes que s’organitzen arreu del País per anar a buscar i repartir la Flama, va adjudicar a Bellpuig la Ruta de la Flama que va des de Puigcerdà per la Cerdanya, l’Alt Urgell, La Noguera, El Pallars Jussà, La Segarra, l’Urgell, fins a Bellpuig. 

 

Cada any Bellpuig recull la Flama de Sant Joan al cim del Canigó mitjançant el Centre Excursionista CIM i una marxa ciclista organitzada per la Penya Pedal la porta des de Puigcerdà fins a Bellpuig tot repartint-la pels municipis que al seu pas la volen acollir.

 

Per tots és conegut que la Flama que baixa del Canigó simbolitza mil anys de la nostra història. Es remunta als actes fundacionals de la dinastia dels nostres comtes-reis i a la creació d’uns dels llocs  més emblemàtics de la nostra història: el monestir de Sant Martí del Canigó, fundat per Guifré II de Cerdanya i Conflent i consagrat pel seu germà l’abat Oliba, tots dos besnéts del comte Guifré el Pilós.

 

Endur-se la flama  i transmetre-la és un acte d’afirmació nacional inequívoc: un únic foc, repartit per tot el país, que encén i crema a la mateixa hora les fogueres que es preparen a cada municipi. Tanmateix la Flama pot ser més encara si volem, fer-la portadora i ambaixadora dels nostres anhels de justícia i llibertat.

 

Aquest any, les mesures necessàries establertes en motiu de la pandèmia pel COVID-19, ha fet que l’estructura de l’organització d’aquest repartiment que cada any fa Bellpuig, es replantegés.

 

D’entrada, aquest any, només 3 membres del Casal de Conflent tenen permís per pujar al cim del Canigó per a fer la regeneració de la Flama (que es guarda tot l’any al Castellet) en representació de tothom. Aquesta Flama es traslladarà a Coll d’Ares regenerada i allí l’aniran a buscar una representació del Centre Excursionista CIM, de la Penya Pedal, d’Òmnium Cultural de Bellpuig i de l’Ajuntament per iniciar el repartiment aquest any, amb totes les precaucions, amb un vehicle.

 

Des de Tàrrega fins a Bellpuig els ciclistes de la Penya Pedal la portaran tot repartint-la als municipis de Vilagrassa i Anglesola. 

A Bellpuig, la Flama arribarà a les 18.45 i els actes previstos per a rebre-la es centren amb el recorregut que els ciclistes de la Penya Pedal faran per tot el municipi per tal de que la gent la pugui rebre a la vila des dels balcons.

 

L’Ajuntament habilitarà espais a la pl. Dr. Pont i Gol, a la pl. del Dipòsit, a la pl. 1 d’octubre i a la pl. Ramon Folch, per a qui vulgui anar-hi a sopar a la fresca. I a les 12 de la nit tindrà lloc un castell de foc encès amb la Flama del Canigó.