al contingut a la navegació Informació de contacte

Bellpuig lliura el Premi Estel 2018 al Col·lectiu de Presos i Exiliats Polítics

DILLUNS 17 SETEMBRE 2018

Les entitats socials, culturals, esportives i polítiques de la vila de Bellpuig van decidir atorgar el “Premi Estel 2018” al “Col·lectiu de presos i exiliats polítics”, per l’enorme sacrifici personal en la defensa de la nostra nació i clar exemple de dignitat personal i col·lectiva.

L’acte de lliurament del premi es feia aquest dissabte 15 de setembre a Bellpuig, dins els actes de la Festa Major, i ha comptat amb l'assistència de la del delegat del Govern de la Generalitat Lleida, Sr. Ramon Farré, que ha recollit el guardó, i de la presidenta i el president d’honor de l’Asociacion Súmate, Sra. Montse Sánchez i Sr. Eduardo Reyes, entitat que havia estat guardonada en la passada edició del Premi Estel.

A la celebració també hi han assistit l'alcalde de Bellpuig, Sr. Salvador Bonjoch, regidors de l’ajuntament, els diputats al Parlament de Catalunya, Sr. Josep Maria Forné i Sr. Xavier Quinquillà, altres personalitats polítiques del territori i representants de les entitats socials, culturals, esportives de la vila de Bellpuig.

A dos quarts d’una del migdia a la plaça Ramon Folch, ha tingut lloc el lliurament del “Premi Estel”, que ha estat recollit pel delegat del Govern de la Generalitat Lleida, Sr. Ramon Farré per encàrrec del col·lectiu de presos i exiliats polítics, de la mà de l'alcalde de Bellpuig, Sr. Salvador Bonjoch.

Com marquen les bases del premi la presidenta i el president d’honor de l’Asociacion Súmate, Sra. Montse Sánchez i Sr. Eduardo Reyes (entitat que havia estat guardonada en la passada edició del Premi Estel) han llegit el manifest de l’11 de setembre.

En recollir el guardó, Ramon Farré ha llegit un comunicat de l’Associació Catalana pels Drets Civils, en el que en nom dels presos polítics i exiliats manifestaven el seu agraïment per les mostres de suport que des del moment de les primeres detencions no han deixat de rebre.

La interpretació dels Segadors a càrrec de la cobla Costa Brava ha posat el punt final a l’acte.

El Premi Estel:

El Premi Estel, que es ve lliurant a la vila des de l’any 1991, s’atorga a les persones, entitats o institucions que s’han destacat en la defensa de la llengua i la cultura catalana o bé per haver realitzat algun tipus d’acció relacionada directament amb el territori català.

En la seva elecció hi participen les entitats socials, culturals, esportives i polítiques de la vila i són ratificats i concedits per l’Ajuntament de Bellpuig.

Les entitats culturals, socials, esportives i polítiques de la vila havien escollit,
Durant aquests anys, els guardons han estat atorgats a: Sr. Eliseu Climent (1991), Rvdm. Sr. Antoni Deig (1992), Sr. Max Cahner (1993), Joan M. Pujals (1994), Sr. Miquel Calzada “Mikimoto” (1995), Sr. Jean Pau Alduy (1996), grup musical Els Pets (1997), Institut d’Estudis Baix Cinca (1998), Excm. Sr. Marcelino Iglesias (1999), Rvdm. Sr. Cassià Maria Just (2000), Sr. Lluís Arola i Ferrer – URV – (2001), Universitat Catalana d’estiu de Prada de Conflent (2002) Excm. Sr. Juan José Ibarretxe i Markuartu (2003), el Sr. Joan Laporta, president del F.C.B (2004), Molt Honorable Sr. Jordi Pujol i Soley (2.005), Molt Honorable Sr. Heribert Barrera (2006) Acció Cultural del País Valencià (2007), Comissió de la Dignitat (2008) Lluís Llach (2009), la Coordinadora Nacional sobre la Consulta per la Independència (2010), Sr. Josep Guardiola (2011) i l’Associació de Municipis per la Independència (2012), Òmnium Cultural (2013), Molt Honorable Sr. Artur Mas i Gavarró (2014), M. Hble. Sra. Carme Forcadell i Lluís (2015), La Bressola (2016), Asociación Súmate (2017), Col·lectiu de presos i exiliats polítics.

Associació catalana pels drets civils.

L’associació catalana pels drets civils és una entitat creada per les famílies dels presos i exiliats polítics catalans com a plataforma d’actuació conjunta, per donar veu als represaliats i suport a les seves famílies, per canalitzar les mostres de solidaritat i suport i per defensar els drets.

L’objectiu és denunciar la vulneració els drets fonamentals i dels drets civils que està portant a terme l’Estat Espanyol a les persones represaliades degut al procés independentista. L’ACDC defensa els drets civils a nivell universal, i vol donar veu també a totes les persones i a les seves famílies que vegin els seus drets civils afectats o vulnerats tant a Catalunya com a nivell internacional.

L’associació actualment està integrada per 18 famílies, i està oberta a totes les famílies que vegin els seus drets civils afectats.