al contingut a la navegació Informació de contacte

Bellpuig es prepara per fer arribar la Flama del Canigó a l'Urgell

Els representants del Centre Excursionista CIM que han de recollir-la al cim del Canigó ja han sortit matí de la vila.

DIJOUS 22 JUNY 2023

Bellpuig serà un cop més la població encarregada de repartir la Flama del Canigó des de Puigcerdà fins a l'Urgell per mitjà d'una marxa cicloturista organitzada amb la Penya Pedal que recollirà de les mans del Centre Excursionista CIM la Flama renovada aquesta nit al cim del Canigó.

L'alcalde, Jordi Estiarte, ha acomiadat aquest matí una representació del Centre Excursionista CIM, que coincideix que aquest any celebra 40 anys, que ha sortit de Bellpuig direcció al Canigó, on està previst que aquesta nit la Flama es renovi i es reparteixi per tots els Països Catalans renovada.

L'esperit reivindicatiu que va néixer a la dècada dels anys 50 a Perpinyà per tal de sensibilitzar el nacionalisme català i reivindicar la unió del país perduda el 1659, i que va portar després a encendre una flama amb els rajos del sol per intentar convertir-la en símbol, també es vivia i s'expressava a Bellpuig, com en altres pobles de Catalunya. I ja a la dècada dels 60, el Grup de Joves La Fontana, sense massa publicitat, l'anaven a buscar a Reus on arribava en avioneta des de Perpinyà, camí de Mallorca, València i Alacant.

Des de 1987 que Bellpuig va a recollir aquesta Flama directament a la pica del Canigó, essent així pioners de les comarques de Lleida. Fins i tot la capital del Segrià recollia, per mitjà del seu Cos de Bombers, la Flama a Bellpuig.

Arrel d'aquesta activitat, "Tradicions i Costums", (Òmnium Cultural), que coordinava aquesta activitat a tot Catalunya, va adjudicar a Bellpuig la Ruta de la Flama que va des de Puigcerdà per la Cerdanya, l'Alt Urgell, La Noguera, El Pallars Jussà, La Segarra i l'Urgell, fins a Bellpuig.

Des de l'any 1991 que la Flama arriba a Bellpuig per mitjà d'una marxa cicloturista gràcies a la col·laboració de la Penya Pedal de Bellpuig, que la recull a Puigcerdà del Centre Excursionista CIM.

Al seu pas fins a Bellpuig, l'anirà repartint per tots els municipis que la vulguin acollir.

Està previst que arribi a Bellpuig a les 20.30 hores on després de llegir el Manifest començaran els actes de celebració de la revetlla de Sant Joan.