Bellpuig celebra Santa Cecília i es lliura el Mèrit Musical 2020 a Enric Segarra i el 2021 a Víctor Lleixà
Aquest any s'han lliurat el Mèrit Musical 2020 i el 2021 ja que l'any passat es va suspendre el concert per la Covid-19
DILLUNS 22 NOVEMBRE 2021
Avui ha tingut lloc a Bellpuig el tradicional Concert de Santa Cecília amb la participació d’entitats musicals de la vila i amb el lliurament del guardó Mèrit Musical de l’any, un lliurament que s’ha fet per partida doble ja que l’any passat tot i haver-se escollit guanyador no es va poder entregar ja que es va suspendre el concert.
El Mèrit Musical de l’any és un guardó que té com objectiu fer un reconeixement a totes aquelles persones, entitats o institucions que han destacat durant l’últim any, o al llarg de la seva vida o trajectòria, pel foment de la música, pel seu aprenentatge i per potenciar el plaer d’escoltar i interpretar música.
Tot i que les propostes a Mèrit Musical les poden fer qualsevol entitat o bellpugenc o bellpugenca, l’elecció del premi recau amb les entitats musicals de la vila.
L’any 2020 va resultar escollit Enric Segarra Bosch, un bellpugenc que es va iniciar amb la música l’any 63, amb 14 anys, de manera autodidacta, d’oïda primer i aprenent una mica de solfa després, amb la compra d’un llaüt.
Des de llavors no va parar de composar, i a la seva tasca, poc reconeguda, calia fer-li un reconeixement. És un clar exemple de tenacitat: toca el llaüt gairebé d’oïda i va rebre molt poca educació musical i literària. A dia d’avui la seva aportació a la música d’autor és d’un total de 67 cançons, entre les quals hi ha boleros, valsos, sardanes, marxes, infantils... i amb temàtiques romàntiques, dedicades, moralistes, reivindicatives, solemnes, humorístiques... fins i tot ha enregistrat diversos CD’s, l’últim l’any 2009 amb 22 cançons amb les seves filles al teclat i la flauta travessera i amb la col·laboració de Xavi Pons i amb la presentació escrita de Núria Feliu.
Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos reconeixements: al 1970 va guanyar el 3r premi al Festival de la Cançó de Getxo amb la cançó “Mañana de carnaval” i al juliol del 1976, va guanyar el 3r premi al Festival de la Cançó Marinera de Palamós amb la cançó “Palamós un somni”, interpretada amb el grup “Abdó i Grup Ressó”, amb lletra de l’Abdò i música de l’Enric.
Avui als 72 anys, el seu municipi li fa el reconeixement musical amb el guardó que se li va atorgar l’any passat.
D’altra banda, el Mèrit Musical 2021 aquest any s’ha atorgat a Víctor Lleixà i Lleixà, director de la Banda de Música de Bellpuig i director fins l’any passat de l’Escola Municipal de Música.
El guardó se li ha entregat en reconeixement de la seva tasca i de manera particular pel fet de saber nodrir la Banda de Música de joves músics, demostrant la capacitat de saber llegir el moment adequat per a la seva incorporació.
Victor Lleixà és titulat superior en l’especialitat de clarinet pel Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, tanmateix ha realitzat els estudis superiors de direcció d´orquestra i banda a la “Escuela de dirección del Maestro Navarro Lara “.
Ha estat professor i director de conjunts de vent, orquestres i bandes en diverses Escoles de Música d´arreu de Catalunya, però és a partir de l´any 2010 quan Bellpuig comença a esdevenir l'epicentre de la seva vida professional. Des del curs 2010/11 és professor de clarinet de l´Escola Municipal de Música de Bellpuig, l´any 2012 agafa la direcció de la Banda Municipal de Bellpuig i des del curs 2015/16 i fins El passat curs 2020/21 ha estat el Director de l´Escola Municipal de Bellpuig.
Com a clarinetista, és membre de L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, fent diversos concerts al Palau de la Música, Liceu, Auditori de Lleida....Així com per tot el territori i acompanyant diferents solistes de primer nivell.
També és membre de diferents grups de música de cambra com el Quartet Amoenus, Septet VII Ensemble, Quartet Matisse, Quintet Zummara, Quartet de clarinets de Tarragona...
La seva activitat pedagògica, en aquests moments es desenvolupa a l´ Escola Municipal de Música de Bellpuig, La Selva del Camp i St.Guim de Freixenet.
Alhora, combina aquestes activitats amb la de director de la Banda Municipal de Música de Bellpuig i de la Banda de Música Verge de la Serra de Montblanc.
Durant el concert d’aquesta nit s’ha fet reconeixement a aquests dos músics i el públic que hi ha assistit els ha pogut veure actuar amb la Banda de Música de Bellpuig, i amb el seu grup familiar amb les seves filles i netes, en el cas de l’Enric.
A més a més, també han participat al concert l’Escola de Música de Bellpuig que ha presentat una formació nova de Combo i l’Orfeó Joventut que també ha presentat una secció independent anomenada Bellpuig en cor.