al contingut a la navegació Informació de contacte

Bellpuig celebra el Concert de Santa Cecília i premia amb el 30è Mèrit musical de l’any als Músics per la Llibertat

Avui diumenge 25 de novembre a les 12 del migdia al Teatre Armengol de Bellpuig, s’ha celebrat el Concert de Santa Cecília amb què les entitats musicals de la vila honoren a la patrona dels músics. Durant el concert s’ha lliurat el 30è “Mèrit musical de l’any” amb què s’ha guardonat els “Músics per la Llibertat”.

DIUMENGE 25 NOVEMBRE 2018

Al concert hi han actuat el Grup de Guitarres de l’Escola Municipal de Música, el duet format pel Sr. Josep Maria Fontanals i la Sra. Paquita Armengol, l’Orfeó Joventut, la Banda Municipal de Música de Bellpuig, i fora de programa i en agraïment per haver rebut el Mèrit musical de l’any, els “Músics per la Llibertat” de Bellpuig.

Durant la mitja part del concert, l’alcalde de Bellpuig, Sr. Salvador Bonjoch i la regidora de Cultura de l’ajuntament, Sra. Anna Quesada, han lliurat el “Mèrit Musical de l’Any”, que aquest any en la seva 30a edició premiava els “Músics per la Llibertat”, i en nom de tots a Antoni Saladrigues Solé, com a impulsor i primer músic per la llibertat en sortir a tocar al municipi.

Mèrit musical de l’any.

El premi s’atorga ininterrompudament des de l’any 1989, i té com a objectiu fer un reconeixement a totes aquelles persones, entitats i institucions de la vila de Bellpuig (o que han estat d’alguna manera vinculades amb la mateixa), que han destacat durant l’últim any, o al llarg de la seva vida o trajectòria, pel foment de la música, pel seu aprenentatge, i per potenciar el plaer d’escoltar i interpretar música.

Aquest any, les entitats musicals de la vila de Bellpuig, amb la ratificació de l’Ajuntament de Bellpuig, decidien atorgar el "Mèrit Musical de l’any 2018": als “Músics per la Llibertat de Bellpuig”.

Músics per la Llibertat de Bellpuig.

Els Músics per la Llibertat de Bellpuig es reuniren cada dia a les 9 del vespre des del diumenge 10 de desembre 2017 a la Plaça Sant Roc de Bellpuig i fins al mes de març ininterrompudament, per interpretar peces reivindicatives amb motiu de reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

Antoni Saladrigues Solé (Bellpuig), distingit intèrpret de tenora, compositor i membre de la Bellpuig Cobla, fou el primer músic que començà en solitari aquesta iniciativa a Bellpuig, seguint els passos d’un saxofonista de Tortosa que toca cada dia a les 8 del vespre des del balcó de casa seva.

En els dies següents, més músics com ara els seus germans (que també toquen a la Bellpuig Cobla), integrants de les dues Cobles de la localitat, de la Banda Municipal de Bellpuig, de altres formacions musicals de vila i alumnes de l'Escola Municipal de Música, s’anaren sumant a aquesta iniciativa, que cada dia reunia en aquest indret del centre de la població a desenes de persones que els acompanyaven cantant en aquest clam.

A finals del mes de març, deixarien de tocar diàriament, nogensmenys el seu compromís s’ha mantingut ferm, i han continuat tocant sempre que el poble o l’actualitat els ho ha reclamat, al carrer, o en esdeveniments com ara el “Cap de setmana per la Llibertat” (27, 28 i 29 d’abril de 2018) del qual en foren organitzadors.

El repertori que interpreten, generalment conté cançons reivindicatives i de la terra, i inclou entre d’altres, el “Cant dels ocells”, el “Cant de poble”, “La presó de Lleida” o “Rossinyol que vas a França”, tot i que per Nadal també interpretaven nadales. L’última peça que toquen és l’“himne dels Segadors”.

__________

Els guardonats del Mèrit Musical de l’Any, des de l’any 1989 han estat:

Ramon Saladrigues Fernàndez (1989), Banda Municipal de Música (1990), Josep Maria Bernat Colomina (1991), Narcís Saladrigues Fernàndez (1992), Cobla Juvenil de Bellpuig (1993), Orfeó Joventut de Bellpuig (1994), Escola Municipal de Música (1995), Cobla Tres Turons (1996), Federació Catalana d’Entitats Corals (1997), Pere Mas Sambola (1998), Roser Trepat Minguell (1999), Ramon Saladrigues Solé (2000), Banda Municipal de Música (2001), Lluís Virgili Farrà (2002), l’associació “Amics de Josep Maria Bernat” (2003), la Càtedra Internacional de Música Emili Pujol (2004), Josep Maria Vidal (2005), Òscar Barqué (2006), Coral Sant Jordi de Bellpuig (2007), Maria Pilar Calafell Vilarrubí, Montserrat Bosch Llobera, Miquel Saladrigues Fernández i Dolors Aubach Anguera (2008), intèrprets de música de cobles de Bellpuig (2009), Bep Muñoz (2010), M. Rosa Capdevila Bonjoch (2011), Ramon, Antoni i Francesc Saladrigues (2012), Albert del Viso Tavira (2013), Albert Solé Bosch (2014), Josep Solans Gol (2015) Josep Maria Fontanals, Paquita Armengol (2016) i Xavier Roig Capdevila (2017), Músics per la Llibertat (2018).

Galeria d'imatges