al contingut a la navegació Informació de contacte

Avui al matí el “Centre Excursionista CIM” de Bellpuig han sortit a buscar la flama del Canigó

DISSABTE 22 JUNY 2019

Avui dissabte 22 de juny a les 10 del matí, una representació dels membres del Centre Excursionista CIM de Bellpuig, s'han reunit davant l'ajuntament de Bellpuig, just abans de sortir en direcció a la comarca del Conflent, a la Catalunya Nord, a buscar la Flama de Canigó.

Aquesta nit, els excursionistes del Centre Excursionista CIM de Bellpuig, pujaran des del peu del Canigó fins al Cim, per recollir la flama renovada i lliurar-la demà al matí a la Penya Ciclista Pedal de Bellpuig que els esperarà a Puigcerdà.

Des d’allí, la Penya Pedal començarà un recorregut en comitiva, repartint la flama per diferents poblacions fins a arribar a Bellpuig aproximadament a 2/4 de 9 del vespre.

Enguany el Centre Excursionista CIM de Bellpuig, es trobarà amb l'inconvenient que la Gendarmeria Nacional Francesa des del dia 22 de juny està limitant l'accés de vehicles al refugi dels Cortalets (des d'on habitualment començaven l'ascens al Cim del Canigó), a causa del mal estat de la pista i la preservació mediambiental.

Per aquest motiu, els horaris previstos per a fer el repartiment de la flama el diumenge, es poden veure modificats.

Bellpuig reparteix la flama del Canigó.

El centre excursionista CIM i la Penya Pedal de Bellpuig pujaran al cim del Canigó per recollir la Flama regenerada de Sant Joan i repartir-la a tots els municipis que vulguin acollir-la, com cada any, per mitjà d’una marxa ciclista des de Puigcerdà fins a Bellpuig.

D’aquesta manera, Bellpuig serà un any més, la població encarregada de recollir aquest símbol i repartir-lo per les diferents poblacions lleidatanes situades entre les comarques de la Cerdanya i l’Urgell.

L’esperit reivindicatiu que va néixer a la dècada dels 50 a Perpinyà per tal de sensibilitzar el nacionalisme català i reivindicar la unió del país perduda el 1657, encenent una flama amb els rajos del sol per intentar convertir-la en símbol, també es vivia i s’expressava a Bellpuig, com en altres pobles de Catalunya a la dècada dels 60. Aleshores, el Grup de Joves La Fontana, ja es van afegir a la inquietud i van proposar recollir el testimoni d’aquest símbol per a portar-lo a casa nostra sense massa publicitat, per les dificultats imposades pel règim.

La Flama arribava a Reus en avioneta des de Perpinyà, camí de Mallorca, València i Alacant, i a Reus la recollien els nostres joves per portar-la a Bellpuig.

El 1987 un reduït de veïns inquiets es va plantejar la possibilitat d’anar a recollir aquesta Flama directament a la pica del Canigó. I amb més il·lusió que medis, es van convertir en els pioners de les comarques de Lleida. Fins i tot la capital del Segrià recollia, per mitjà del seu Cos de Bombers, la Flama a Bellpuig.

Arrel d’aquesta activitat, “Tradicions i Costums” (Òmnium Cultural), que coordina aquesta activitat a tot Catalunya, va adjudicar a Bellpuig la Ruta de la Flama que va des de Puigcerdà per la Cerdanya, l’Alt Urgell, La Noguera, El Pallars Jussà, La Segarra i l’Urgell, fins a Bellpuig.

Des de l’any 1991 que la Flama arriba a Bellpuig per mitjà d’una marxa cicloturista gràcies a la col·laboració de la Penya Pedal de Bellpuig, que la recull a Puigcerdà de la mà dels llavors Amics de la Flama de Bellpuig i el Centre Excursionista CIM.

Els llavors Amics de la Flama i el Centre Excursionista CIM, van rebre l’any 2007, al Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan que es va fer a la vila de Sant Cebrià, a la Catalunya Nord, la distinció de “Guardians de la Flama” per tots els anys ininterromputs que l’han anada a buscar.

Aquest any, com ja es va venint fent els darrers anys, la marxa cicloturista de la Penya Pedal de Bellpuig, sortirà el diumenge de Puigcerdà a les 11.30 hores.

Les poblacions on aquest any Bellpuig entregarà la Flama del Canigó seran:

Alp, Puigcerdà, Bellver de Cerdanya, Coll de Nargó, Oliana, Solsona, Vilanova de l'Aguda, Calaf, Artesa de Segre, Vilanova de Meià, Cervera, Tàrrega, Verdú, Vilagrassa, Anglesola, Bellpuig.

A Bellpuig la vénen a buscar: Borges Blanques, Preixana, Rocallaura i d'altres municipis dels voltants encara per confirmar.

Si algun altre municipi la vol recollir al pas de la marxa, només cal contactar amb l’Ajuntament de Bellpuig, que coordina totes les entregues.