50 anys de la Llotja de Bellpuig
DIMECRES 26 FEBRER 2020
El passat 21 de febrer la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’Hble. Sra. Teresa Jordà, va ser a Bellpuig per participar en una sessió pública de la taula de cotització del pollastre en motiu del 50è aniversari de la Llotja Avícola, Agrícola i Ramadera de Bellpuig.
Des de la regidoria d’agricultura pensem que les llotges són molt importants. Són els espais on productors i comerciants troben el seu punt mitjà després de sessions on s'explica com ha anat la setmana, com estan les granges i la situació en general.
Just la passada setmana el grup d’ERC al congrés a Madrid, va demanar al Ministeri d’Agricultura que reguli les llotges per a que tornin a ser un lloc de referència a l'hora de posar els preus. Creiem que actualment tenim uns preus sotmesos als interessos de les grans productores i distribuïdores que controlen la cadena de valor i distribució.
Mai el preu de l'alimentació hauria de ser especulatiu, mai les grans cadenes de supermercats haurien de comprar a un preu moltes vegades per sota del mercat o molt pitjor encara, comprar per sota del preu de cost enfonsant així, no sols a qui es dedica a l'agricultura i la ramaderia, sinó a tot el territori en el qual viuen aquests productors.
Creiem que no podem afrontar la lluita contra la despoblació rural ni les polítiques de prevenció davant els efectes del canvi climàtic sense tenir en compte que les explotacions agràries i ramaderes, garanteixen la fixació de la població en el medi rural i la gestió integral del territori.
Creiem doncs que és a les nostres mans la responsabilitat de tornar a donar a les llotges la importància que tenien, que no és més que posar preus de referència i respectar-los.
La Consellera Teresa Jordà, per la seva part, el divendres va destacar que a la Llotja de Bellpuig es continua fent una feina que potser anys endarrere alguns l’abraçaven més que no pas l’abracen ara. Potser ara el preu que es marca és orientatiu i potser abans era un preu de referència. Segons la Consellera això és el que hem de tornar a aconseguir d’alguna manera per tal de no quedar-nos sense pagesos i sense pageses, sense ramaders i ramaderes. Tot això que pot semblar que passa perquè les coses canvien i evolucionen, segons Jordà és un problema gravíssim de país. No només perquè són aquests pagesos i pageses, ramaders i ramaderes els que procuren proporcionar-nos a la ciutadania una alimentació sana, segura i de qualitat, que també, sinó perquè “això fa que la gent es falqui al territori, que les comarques siguin font d’oportunitats i que el territori bategui”.
Segons la Consellera, perdre cada dia població i relleu generacional al nostre sector vol dir posar en risc l’equilibri territorial d’un país que té molts reptes i que els vol abraçar tots. “Aquest és un sector amb moltes fortaleses i hem de ser capaços de donar valor al nostre producte i explicar al món que som imprescindibles”.
També va destacar pel que fa a la Llotja, que tot i que les coses han canviat molt des de l’any 69, quan es va constituir, fins ara, el fet de poder celebrar aquest aniversari amb totes les diferències vol dir que alguna cosa s’ha fet bé malgrat el concepte de tot plegat ha canviat. És el moment doncs de reconèixer les coses ben fetes i de saber tirar endavant amb força per canviar i evolucionar perquè aquest sector “ho vol tot perquè ho pot tot”.
El 50è aniversari de la Llotja es va celebrar amb l’assistència de totes les persones que al llarg d’aquests anys hi van tenir una implicació i/o col·laboració, amb representants del sector de les taules de cotització del pollastre, dels ous, del conill, dels caragols, antics presidents de taules, expresidents de la Llotja, regidors i demès autoritats que també van acompanyar a la consellera durant aquesta jornada.
Des d’aquesta regidoria vam demanar també un aplaudiment i un reconeixement merescut per al senyor Ramon Torres, que no va poder assistir-hi per haver assumit altres responsabilitats i ser a fora de viatge, per tots els anys d’impuls i dedicació a la Llotja de Bellpuig.
L’acte va acabar amb un refrigeri amb productes locals i amb plats originals i elaborats amb dos dels productes que es cotitzen històricament a la llotja com són el pollastre i l’ou.