al contingut a la navegació Informació de contacte

Gestiona correctament els teus residus

GESTIONA CORRECTAMENT ELS TEUS RESIDUS. EL FUTUR PASSA PER REDUIR, RECICLAR, REUTILITZAR I RECUPERAR LES NOSTRES DEIXALLES.

La població de Bellpuig i Seana llença cada any, de mitjana, gairebé 1800 tones de residus que es podrien haver reciclat, són més de 347 quilos per habitant i any. Aquests abocaments que podrien evitar-se amb una correcta gestió dels residus tindran un impacte mediambiental gravíssim durant els 25 anys de vida útil de l’abocador i posteriorment, ja que, en 50 anys acabaran generant:

Més de 2 milions de m3 de metà, suficient per omplir més de 3,4 vegades tot el Palau Sant Jordi.

Gairebé 2 milions de m3 de diòxid de carboni, suficient per omplir més de 3.04 vegades tot el Palau Sant Jordi.

Tant el metà, CH4 , com el diòxid de carboni CO2 , són els dos principals responsables de l’escalfament global del planeta i de la generació de l’efecte hivernacle. Aquests dos gasos quan són presents a l’atmosfera absorbeixen la radiació solar que arriba a la terra i no la deixen escapar, sinó que la retenen prop de la superfície i fan que pugi artificialment la temperatura de l’atmosfera. Això té un efecte directe sobre el desglaç dels pols i les glaceres, l’augment del nivell de l’aigua dels oceans, l’augment de la intensitat de les tempestes i dels efectes de les sequeres i les inundacions.

En el cas del CO2 hi ha un segon efecte igual de greu ja que aproximadament un 30% del total l’absorbeix l’aigua dels oceans i fa que aquesta aigua cada vegada sigui més àcida i tingui conseqüències greus sobre la fauna marina, especialment sobre els mol·luscos i crustacis ja que desfà les closques de carbonat càlcic que els protegeixen.

El metà una vegada emès a l’atmosfera triga entre 9 i 15 anys a desaparèixer i en el cas del diòxid de carboni un 50% de les emissions trigaran uns 30 anys a desaparèixer, un 30% de les emissions trigaran segles a desaparèixer i un 20 % de les emissions trigaran mil·lennis a desaparèixer. En el cas de Bellpuig i Seana:

Gairebé 1 milió de m3 trigaran uns 30 anys a desaparèixer.

Més de mig milió de m3 trigaran diversos segles a desaparèixer.

Gairebé 400.000 m3 trigaran diversos mil·lennis a desaparèixer.

A banda de l’impacte mediambiental l’any 2019 el fet de no reciclar correctament els residus que generem va costar a la gent de Bellpuig i Seana més de 112.000 euros que es van llençar a la brossa per no fer un gest tant simple com separar els residus i abocar-los cadascun al seu contenidor. Aquest any 2020 si es continua sense abocar cada residu al seu contenidor li costarà a la gent de Bellpuig i Seana més de 135.000 euros que es llençaran de nou a la brossa per no fer un gest tant simple com separar els residus i abocar-los cadascun al seu contenidor.

En dos anys haurem llençat  gairebé 250.000 euros, que són uns 50 euros per habitant. Aquests diners corresponen als cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals, bàsicament un cànon per tona dipositada a l’abocador.

Separar, reutilitzar, reciclar i no generar residus en excés, és una de les maneres més senzilles que, com a persones, tenim per lluitar contra l’escalfament global del planeta i per afavorir la preservació del medi ambient i de no llençar directament a la brossa bona part dels diners dels pressupostos municipals. Es pot arribar a tenir un residu zero, tot depèn del nostre comportament a casa, que és on hem de classificar les deixalles, i també del nostre comportament quan aboquem aquestes deixalles als contenidors, fent-ho allà on pertoca.

Amb els diners que en dos anys es llençaran a les escombraries a Bellpuig i Seana es podria fer qualsevol d’aquestes actuacions:

Instal·lar plaques solars fotovoltaiques que produirien l’electricitat necessària per alimentar els edificis municipals fins a 3 vegades el seu consum.

Fer les obres per urbanitzar íntegrament un carrer d’aproximadament  250 metres de llargada amb tots els serveis.

Pagar durant més de sis anys, el cost dels Serveis Socials del municipi.

Restaurar l’aqüeducte medieval de Bellpuig gairebé 2 vegades

Comprar fins a 7 vehicles municipals 100% elèctrics de zero emissions.

Invertir en la compra d’uns 10 pisos socials al municipi.

Fer obres per poder remodelar íntegrament la plaça Ramon Folc

Assumir el cost de substitució de les canonades de distribució d’aigua potable de l’entitat municipal descentralitzada de Seana.

Instal·lar més de 29 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Urbanitzar fins a 1,6 vegades tot el carrer Montsec.

Construir fins a 5 espais infantils i juvenils.

Assumir el cost íntegre de les obres de rehabilitació de la muralla del Castell.

Si no separem els residus que fem a casa i no els dipositem al contenidor que pertoca, la taxa per recollida d’escombraries s’haurà d’incrementar aproximadament un 62,5% els propers anys i passar dels 88 euros actuals als 143 euros per a cada domicili particular, dels 161 als 216 euros per a cada bar, cafeteria o establiment de restauració i dels 147 als 202 euros per a cada establiment comercial i equipament industrial.

El Consell Comarcal de l’Urgell està treballant en la implantació del servei porta a porta a la nostra comarca i l’Ajuntament de Bellpuig apostarà per aquest futur model de gestió dels residus a nivell municipal. Fins que això no pugui ser una realitat, l’actual sistema de distribució de contenidors facilita que no separem ni aboquem els residus on pertoca.

És per aquest motiu que l’Ajuntament de Bellpuig ha decidit implementar la distribució de contenidors en illes i eliminar l’actual distribució dels contenidors per la població, per tant, s’instal·laran els contenidors seguint el sistema d’illes i, en breu, haureu de dipositar els residus de manera separada a l’illa de contenidors més propera al vostre domicili que constarà dels diversos contenidors agrupats en un sol espai. Aquest sistema afavoreix que qualsevol de nosaltres tingui més facilitats per poder separar, reciclar, reutilitzar i abocar cada residu on pertoca. Però és inevitable que canviem el nostre comportament per fer-ho millor.

 

Per fer memòria de com hem de gestionar els residus. Al contenidor marró, amb bosses compostables, hi abocarem:

  • Restes de menjar i restes de la preparació del menjar com: peles i triadures de fruita i verdura, ossos i restes de carn, espines i restes de peix, closques de marisc i mol·luscs, closques d’ou i pellofes i closques de fruits secs, restes de menjar i menjar en mal estat, restes de pa, marro de cafè i restes d’infusions i càpsules de cafè compostables.
  • Els Residus de paper com: paper de cuina brut, tovallons de paper bruts, mocadors de paper.
  • Les Restes vegetals de petites dimensions com rams de flors pansits, flors i fulles seques, males herbes, gespa, petites branques d’esporga, fullaraca.
  • Els Materials compostables com: bosses compostables, altres materials compostables.
  • Altres materials com: taps de suro, serradures, virostes i encenalls de fusta natural, excrements d’animals domèstics sense llits ni sorres absorbents, escuradents i palets de gelat, de menjar xinès o de fer pinxos, etc.

 

Al contenidor verd hi abocarem:

  • Envasos i ampolles de vidre com: ampolles de vi, aigua, suc, cervesa, licors o qualsevol altre líquid (pots de melmelades, llegums, mel, etc.) flascons de cosmètics, colònia i perfums, desodorants de vidre amb roll-on o polvoritzador; sense el tap de plàstic, de metall o de suro.

 

Al contenidor groc hi abocarem:

  • Envasos de plàstic o metall com: ampolles i garrafes de plàstic, llaunes, brics, aerosols, taps, iogurts de plàstic, bosses de plàstic, capses de plàstic, xarxes de fruita, safates de porexpan, envasos de dentífrics, embolcalls de film que estiguin nets i embolcalls de paper de plata, capses de puros, envasos de desodorant de plàstic tipus roll-on.

 

Al contenidor blau hi abocarem:

  • Paper i cartró com: diaris, etiquetes de paper, capses de cartró, bosses de paper o cartró, sobres, revistes i fulls de paper.

 

Al contenidor de rebuig hi abocarem el mínim de residus possibles:

  • Residus de Tèxtil Sanitari com: compreses, tampons, bolquers, bastonets per netejar les orelles, corones absorbents de lactància, tovalloletes humides, fil dental, residus de cures domèstiques (tiretes, esparadraps, venes, cotó fluix, gases), mascaretes d’un sol ús.
  • Altres materials sanitaris com: preservatius, maquinetes d’afaitar, raspalls de dents.
  • Residus de neteja de la casa com: pols d’escombrar i bosses d’aspiradora, burilles i cendra de cigarretes i cendres de llars de foc o estufes
  • Residus que siguin barreja de materials i no es puguin reciclar com: pal de fregar, bolígrafs.
  • Altres residus domèstics com fotografies, diapositives, radiografies, targetes de crèdit o similars
  • Càpsules de cafè que no siguin compostables. Aquest residu cal abocar-lo al contenidor de rebuig si el llencem tal com surt de la cafetera, però si fem un petit gest que com és buidar el contingut de la càpsula, el marro del cafè el podem abocar al contenidor d’orgànica i la càpsula buida d’alumini pot anar al contenidor d’envasos. No trigarem ni cinc minuts al dia, evitarem un abocament al contenidor del rebuig i afavorirem el reciclatge d’un metall tant estratègic com l’alumini.

 

Haurem de dur a la deixalleria i no els deixarem al costat dels contenidors, tota la resta de residus:

  • Vaixelles i cristalleries(gots, copes, ec.)
  • Bombetes de baix consum, de leds i de resistència
  • Finestres i miralls trencats
  • Termòmetres
  • Tubs fluorescents
  • Les galledes de plàstic
  • Les canonades i mànegues de plàstic,
  • Pots de pintura
  • Pots d’oli de motor
  • Pneumàtics
  • Mobles
  • Roba, sabates i material tèxtil que no es pugui reutilitzar.
  • Aparells electrònics i petits electrodomèstics

 

Per facilitar la utilització de la deixalleria per part de la població a partir del dia 7 de setembre de 2020 s’eliminarà la cita prèvia per poder fer ús d’aquella instal·lació municipal.

Pensar on cal abocar cada residu abans de llençar-lo, separar-los a casa i abocar-los cadascun al contenidor que pertoca és un petit gest d’enorme generositat que farà millor la nostra vida i sobretot la de les futures generacions. L’esforç d’avui serà la recompensa del demà.

 

Alcaldia-Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Bellpuig