al contingut a la navegació Informació de contacte

Bellpuig Ressona, Trio Halír

Bellpuig Ressona

Entrada : 3 €, gratuït pels alumnes de l'EMMB i pels menors de 6 anys

TRIO HALÍŘ

El Trio Halíř neix el 2016 per a donar a conèixer la figura del virtuós violinista txec Karel Halíř (Vrchlabí 1859- Berlín 1909). Es podria dir que Halíř fou el Leonardo da Vinci del violí de la segona meitat del segle XIX i principis del XX. El violinista txec va destacar, amb un altíssim nivell, en les quatre facetes més importants que pot dur a terme un violinista: solista, músic de cambra, concertino i professor.

 

El Trio Halíř està format por Jana Podolská, violoncel·lista eslovaca, Václav Mácha, pianista txec i Eduardo García Salas, violinista lleidatà establert a Praga. Els components del Trio Halíř han guanyat concursos internacionals com el Concurs d’estudiants dels conservatoris eslovacs, el Concurs Karl-Bergemann de Hannover, el Premi Europeu de la Música de Dublín, etc.

 La formació ha actuat en festivals com el de Castella la Manxa, Joventuts Musicals de Maó,

Cicle de Música de Cambra de Còrdova, el Teatre Metropol de Tarragona, l’Auditori Enric Granados de Lleida i en vàries ciutats de la República Txeca, Alemanya, Itàlia, etc. sempre rebent crítiques molt positives: «El conjunt de cambra va mostrar una gran compenetració, tècnica i interpretació musical» (Carmen Teixidor Lozano, Diari de Menorca, 11 d’agost de 2018).

 A l’estiu de 2017, el Trio Halíř va enregistrar el seu primer CD “Granados – Dvořák” a l’Auditori Enric Granados de Lleida per la discogràfica txeca Arcodiva amb distribució del segell Naxos. El CD inclou el Trio amb piano en Do major op. 50 d’Enric Granados i el Trio en Fa menor op. 65 d’Antonín Dvořák. Aquesta darrera obra es pot considerar no solament com una de las millors obres de música de cambra de Dvořák, sinó també com una de las millors per a aquesta formació de tota la literatura de la música. Halíř s’encarregà de la seva estrena alemanya a Mannheim, el 2 de desembre de 1883. El passat 5 d’abril el disc aconseguí ser el CD del dia per l’emissora Vltava de la Ràdio Txeca.

 El següent projecte discogràfic de Trio Halíř, sempre amb Arcodiva i Naxos,  serà el Trio en La menor op. 17 de Paul Juon, estrenat per Halíř el 1902 i el Trio en La menor op. 50 de Txaikovski, que Halíř interpretà el gener de 1888 a Leipzig davant del compositor mateix, el qual en el seu diari va afirmar que els músics van actuar fantàsticament.

 En el futur més pròxim Trio Halíř actuarà en una gira por la República Txeca durant el mes de febrer de 2019, interpretant el Trio de Txaikovski. El 19 de febrer destaca un concert a Praga per a celebrar el 131è aniversari de l’estrena txeca del Concert per a violí de Txaikovski que Halíř va tocar al Rudolfinum de Praga sota la batuta del propi compositor.

Teatre Armengol
  • Quan 18/11/2018 des de/d' 12:00"
  • On Teatre Armengol
  • Afegeix un esdeveniment al calendari iCal