Dilluns, 25 De Juny De 2018
Homenatge a la Vellesa, 6
Bellpuig - 25250
Telèfon: 973 32 04 08 
Fax: 973 32 10 87

Novetats

26/03/2018

LAURA VILLALBA ARASA, GUANYA EL 33è PREMI VALERI SERRA I BOLDÚ DE CULTURA POPULAR AMB L’OBRA: “ADELAIDA FERRÉ I GOMIS: L’ART DE BRODAR RONDALLES”


Foto

Laura Villalba Arasa, ha guanyat el 33è Premi Nacional Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular amb l’obra “Adelaida Ferré i Gomis: l’art de brodar rondalles”.

El lliurament de premis de la 33a convocatòria dels Premis Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, va tenir lloc al Teatre Armengol de Bellpuig el dissabte 24 de març de 2018 a 2/4 de 9 del vespre, en el marc duna vetllada literària durant la qual es va presentar el llibre de lobra guanyadora de lany passat Les cançons de Teresa Gelats, mare de Joan Amades de Salvador Rebés Molina, a càrrec del Sr. Ramon Miró i també es va presentar el llibre Recull de Cultura Popular núm. 9 amb els treballs premiats de les categories infantil i juvenil del premi dels anys 2015, 2016 i 2017.

Laura Villalba (Roquetes, Tarragona), va recollir el guardó de mans de la Sra. Maria Àngels Blasco, Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, de  la Sra. Rosa M. Perelló, vicepresidenta de la Diputació de Lleida i de l'alcalde de Bellpuig, Sr. Salvador Bonjoch.

Lacte denguany, va estar marcat des del principi pel record als polítics presos i exiliats i per la situació que es viu a Catalunya, en cadascuna de les intervencions.

La primera daquestes fou a càrrec de lalcalde de Bellpuig, Sr. Salvador Bonjoch que va voler tenir un reconeixement especial pel Conseller de Cultura Sr. Lluís Puig i Gordi, ara exiliat. Puig, que manté un ferm compromís amb el premi Valeri Serra i Boldú, havia assistit a les darreres edicions de lacte de lliurament, com a director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.

Tot i no poder-hi ser físicament, el conseller de Cultura, Lluís Puig, va oferir unes paraules a tots assistents a través de la visualització dun enregistrament de vídeo que havia fet arribar a l'organització.

Lacte de lliurament de premis va estar acompanyat de les interpretacions de la Cobla Catalana dels Sons Essencials, que destaca pel seu repertori català amb sonoritats, colors i ritmes darreu de la Mediterrània.

També durant la vetlada, es va repartir el tercer plec del col·leccionable Dotzena de frare dedicat a enguany a Cels Gomis i Mestre.

La publicació "Dotzena de frare" la va començar a editar l'organització del premi lany 2015, amb la intenció d'aproximar la cultura popular i folklòrica del nostre país. El col·leccionable constarà de 13 plecs i presenta cada any materials d'un folklorista o estudiós.

Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular.

Els Premis Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, són una cita anual per haver-se convertit en una eina imprescindible per a la recuperació i divulgació d'un patrimoni cultural que, si no fos així potser cauria en loblit.

L'encert de la creació d'un premi literari d'aquestes característiques, ha estat sempre avalat per l'esperit d'investigació i de servei d'uns escriptors vers el seu poble. És per aquest motiu que a banda de la important dotació econòmica, l'Ajuntament de Bellpuig i Publicacions de l'Abadia de Montserrat van crear la Biblioteca de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú, amb el compromís de reunir un fons bibliogràfic que en refermés la seva importància i n'assegurés la divulgació dels treballs i obres guanyadores.

L'Ajuntament de Bellpuig, lInstitut dEstudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat convoquen el Premi Valeri Serra i Boldú que, des de fa 33 anys, és la més alta consideració en reconeixement de treballs de recerca i de difusió en làmbit de la cultura popular i tradicional de les terres de parla catalana.

Impulsat per l'Institut Lo Pla d'Urgell, la Biblioteca Municipal Isidor Cònsul i l'Ajuntament de Bellpuig i amb la col·laboració del Consell Comarcal de lUrgell. Els objectius del Premi són:

- Fomentar, despertar l'interès i afavorir el coneixement del conjunt de les manifestacions que tenen caràcter popular, com són les festes, els costums, la dansa, la música, els oficis, els jocs, etc., a partir de la recerca.

- Reconèixer la feina de persones que realitzen grans aportacions a través de la investigació i la recuperació del nostre patrimoni.

- Donar prestigi a les recerques sobre manifestacions, coneixements, activitats i creences, passats i presents de la memòria col·lectiva.

- Difondre linterès per la cultura popular més enllà dels cercles habituals.

- Difondre el Premi mitjançant la seva publicació en la col·lecció creada a tal efecte.

El Premi, que té una dotació de 5.000 euros corresponents als drets de la primera edició de lobra premiada, promou lexcel·lència de la recerca i el coneixement del patrimoni cultural de Catalunya i permet enfortir la nostra identitat com a país.

Treball guanyador de la 33a edició del Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular:

Adelaida Ferré i Gomis: lart de brodar rondalles.

A Catalunya és en les darreres dècades del segle XIX i les primeres del segle XX quan comencem a trobar diverses dones que es dediquen a la disciplina folklòrica; a casa nostra el context històric duna època de construcció dun projecte nacional que se serveix del folklore com un dels signes identitaris -i la premsa, com a espill de la societat, així ho mostra en aquell moment- i la tasca duta a terme pel folklorista Rossend Serra i Pagès (Barcelona 1863 Barcelona 1929) fan que les dones accedisquen al folklore al mateix moment en què accedeixen a leducació, a la formació i al món cultural.

La faena de les folkloristes catalanes, doncs, va desenvolupar-se amb larribada dels primers anys del segle XX i amb el canvi dorientació del folklore cap a una perspectiva més pedagògica i, per tant, més institucionalitzada.

Hereva daquesta nova orientació folklòrica, deixebla de Serra i Pagès i filla de la burgesia intel·lectual i catalanista dels darrers anys del segle XIX i els primers del XX trobem el nom dAdelaida Ferré i Gomis. I al costat del seu nom, una producció folklòrica potent i gairebé desconeguda.

Adelaida Ferré i Gomis: lart de brodar rondalles integra la biografia de la folklorista -si no desconeguda, negligida a pesar dels seus mèrits en diversos àmbits- i la descripció de lobra folklòrica, i n'edita, cataloga i estudia una part.

L'obra, de caràcter tant divulgatiu com erudit, dona a conèixer per primera vegada junta una part de la rondallística de Ferré: vint-i-una rondalles publicades a la premsa catalana de principis del segles XX.

Lautor: Laura Villaba Arasa.

Laura Villalba Arasa, de 33 anys i de Roquetes (Tarragona), és Doctora en Filologia Catalana (amb mencio europea 2014) per la Universitat Rovira i Virgili,

Actualment exerceix de professora associada del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i combina la docència que hi fa amb la recerca, i amb la tasca a secundaria com a interina del Departament dEnsenyament de la Generalitat de Catalunya.
 Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web